Česká jazzová sklizeň 2013 – 1. díl

9. prosinec 2013

Stanice Český rozhlas Jazz spouští nový seriál Česká jazzová sklizeň 2013. Jak už název napovídá, v několika dílech si na webu připomeneme alba, na kterých se v roce 2013 podíleli čeští jazzoví hudebníci. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů.

Roman Pokorný – Feelin’ The Spirit Roman Pokorný pojal své nové album jako poctu americkému kytaristovi Grantu Greenovi. Zařadil na ně Greenovu autorskou skladbu California Green, dvě vlastní kompozice Grantology a I Feel Green a další skladby, které měl Green v repertoáru včetně několika upravených spirituálů. Po boku kytaristy Romana Pokorného na albu hrají pianista Najponk, kontrabasista Petr Dvorský a bubeník Martin Kopřiva. Pietní charakter desky zvýrazňuje její minimalisticky laděný obal v bílé barvě. Album vyšlo nejen na CD, ale také na vinylu.

02876848_0.jpeg

Poslechněte si rozhovor s Romanem Pokorným o této desce:

Marta Töpferová & Tomáš Liška – Milokraj Zájem o český a moravský folklór přivedl ke společnému autorskému albu dva vrstevníky s odlišnými hudebními zkušenostmi, zpěvačku Martu Töpferovou a kontrabasistu Tomáše Lišku. Milokraj je nadžánrové písňové album, na kterém se Liškova jazzová zkušenost odráží stejně jako zkušenost Marty Töpferové ze světa world music. Doprovodnou kapelu tvoří dvě třetiny slovensko-moldavského tria Pacora (houslista Stano Palúch a cimbalista Marcel Comendant) a kytarista David Dorůžka. V prosinci 2013 album zabodovalo v první desítce celoevropské hitparády World Music Charts Europe.

Marta Töpferová, Tomáš Liška - Milokraj

Poslechněte si rozhovor o albu Milokraj:

George Mraz & Zoe Rahman – Unison Zatímco George Mraze není třeba představovat českým ani světovým fanouškům jazzu, anglická pianistka s bengálskými kořeny Zoe Rahman u nás zatím příliš známá není. S Mrazem se seznámila v roce 2012 a krátce poté také vznikla koncertní nahrávka z britského kulturního střediska Greneville Lodge. Jako třetí album v řadě komorních koncertních záznamů z této lokality ji vydala společnost Cube/Metier. Pro zkušeného Mraze jde o možnost předvést své umění v komorní sestavě, ve které skutečně vyniknou jeho hráčské kvality.

George Mraz

Marek Novotný Quintet feat. Aubrey Johnson – Leland Dream Vybaven zkušenostmi ze studií v Norsku a Spojených státech a obklopen špičkovými spoluhráči připravil pianista Marek Novotný autorskou desku, na které překládá svou představu o hudbě jako abstraktním jazyce. V devíti skladbách načrtává své zážitky z cest i ze snů, nabídne několik vtipů hudebních i mimohudebních (např. název skladby Norwegian Mood) a dá vyniknout nejen spoluhráčům (David Dorůžka, Marcel Bárta, Tomáš Hobzek, Petr Tichý), ale také přizvané americké zpěvačce Aubrey Johnson.

Poslechněte si ukázku z alba Leland Dream:   

Michal Žáček – Beautiful Day Vystudovaný flétnista a vyhledávaný studiový i pódiový hráč na saxofon Michal Žáček je zástupcem moravskoslezské scény. Publikum jej zná jako doprovodného muzikanta z kapel Petera Lipy nebo Jany Kirschner, dlouhodobě spolupracuje se skupinou Buty, s Richardem Müllerem, ale je také členem pražské skupiny Rhythm Desperados. Na svém sólovém albu, které vzniklo ve spolupráci s producentem a skladatelem Borisem Urbánkem, nabízí směs žánrů od rhythm&blues a funku přes reggae až po mainstreamový jazz. Mezi hosty najdeme Tonyu Graves, Vojtěcha Dyka, ale také amerického bubeníka Davea Weckla.

02782913_0.jpeg

Polsechněte si ukázku:

Vít Křišťan – Imprints

Vít Křišťan: Imprints

Pianista a skladatel Vít Křišťan účinkoval na dvou albech nominovaných na Anděla za rok 2012 – na albu Light Year skupiny Inner Spaces (které nakonec ocenění dostalo) a na projektu Jaromíra Honzáka Blood Sings. Křišťanovo sólové CD Imprints obsahuje 12 autorských skladeb, nahraných v triu s Jaromírem Honzákem (kontrabas) a Romanem Víchou (bicí). Jako hosté na albu účinkují trumpetista Oskar Török (Vertigo, Čikori), polský kytarista Marek Kądziela a polská zpěvačka Agnieszka Twardoch. Vít Křišťan na albu hraje na klavír a syntezátory a také zpívá.

 

Jan Smigmator – Swing Is Back Debut swingového zpěváka a rozhlasového moderátora Jana Smigmatora přináší léty prověřené písně z pera George Gershwina, Colea Portera a dalších amerických autorů. Dvojnásobný laureát mezinárodního jazzového festivalu Baby Sing Jazz v Litvě na svém albu navazuje na své největší pěvecké vzory, kterými jsou Frank Sinatra, Tony Bennett, Ray Charles, Bobby Darin, Jack Jones a v neposlední řadě Karel Hála.

02769787.jpeg

Pozn. Další česká jazzová alba roku 2013 představíme v následujících dílech.

autor: Milan Tesař
Spustit audio