Česká jazzová sklizeň 2013 – 6. díl

13. leden 2014

Po pět týdnů jsme na stránkách Českého rozhlasu Jazz mapovali všechna česká jazzová alba roku 2013. Nyní je zde závěrečný, šestý díl seriálu Česká jazzová sklizeň 2013, ve kterém přinášíme zbývající jazzová alba, která většinou vyšla v samotném závěru loňského roku. Už brzy se můžete těšit na závěrečné zhodnocení a anketu jazzových odborníků!

Ondřej Pivec – The Green Card Album Ondřej Pivec během svého pobytu v New Yorku přilnul ke gospelu, soulu a R&B. Zatímco na debutovém albu CPR Tria tuto svou hudební lásku pouze naznačil, na novince ji odhaluje naplno. K albu, které obsahuje autorský i převzatý, instrumentální i zpívaný repertoár, si přizval hráče a zpěváky z newyorských klubů. Český prvek dále zastupuje saxofonista Karel Růžička ml.

Poslechněte si pořad o novém CD Ondřeje Pivce

George Mraz & David Hazeltine Trio – Your Story Album Your Story je vyústěním mnohaleté spolupráce Jiřího Mráze s americkým pianistou Davidem Hazeltinem. Dvojici na trio doplňuje alternující bubeník, kterým je v případě tohoto alba Jason Brown. CD obsahuje dvě Mrázovy a jednu Hazeltinovu skladbu a několik standardů. Natáčelo se v newyorském studiu Systems Two.

George Mraz

Poslechněte si ukázku z alba Your Story:   

Fusion Eichler Trio – Wanderer Fusion Eichler Trio je rodinná sestava, kterou tvoří bratři Petr a Marek (vystupují také jako akustické duo, Petr je navíc členem reggae skupiny Mr. Cocoman & Solid Vibes) a jejich otec, Petr Eichler st., bubeník skupiny George & Beatovens. Vedle jazzu a fusion čerpají z blues nebo reggae, hrají vlastní tvorbu a k realizaci alba si přizvali své hudební přátele z celého světa.

Jazzové novinky s hostem Petrem Eichlerem Jr.:

Luboš Soukup Ensemble – Through The Mirror Pod hlavičkou Luboš Soukup Ensemble se skrývá saxofonistův mezinárodní Quartet (L. S., německý pianista Christian Pabst a dánská rytmika Joel Illerhag na kontrabas a Morten Hæsum na bicí), doplněný o dechovou sekci (většinou hráči z dánského rozhlasového orchestru) a smyčcový Epoque Quartet. „Rád píšu takovou muziku, z které se mohu sám poučit,“ vysvětloval Soukup v Rozhovoru měsíce, proč se do náročného alba pro širší sestavu pustil.

 

Tiburtina Ensemble & David Dorůžka Trio – Apokalypsis

Ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble, pojmenovaný podle nejznámější věštkyně středověku, se specializuje na gregoriánský chorál a středověké vícehlasé skladby. Na svém druhém albu, které se zaměřuje především na apokalyptickou látku, čerpá hlavně ze španělského Codexu Las Huelgas z počátku 14. století. Směrem k hudební současnosti tento starý materiál posouvá spolupráce s jazzovým triem Davida Dorůžky, pro něž byla středověká hudba inspirací k improvizaci.

Tiburtina Ensemble, David Dorůžka, Marcel Bárta

Pavel Wlosok Trio & Joel Frahm – Czechmate Po koncepčním albu Jubilee Suite (2012) přichází Pavel Wlosok, český pianista usazený ve Spojených státech, s novým autorským albem. Trio, které vedle Wlosoka tvoří kontrabasista Steve Haines a bubeník Bill Campbell, na albu v roli hosta doplňuje saxofonista Joel Frahm.

03039965.jpeg

Poslechněte si Wlosokovu skladbu Natalia:

Michal Worek Quartet – Time

Pianista Michal Worek, v současné době student kompozice na pražské HAMU, svůj Quartet založil v září 2010 na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Sestavu dále tvoří basistka Hana Vedralová, kytarista Ivan Kartáč a bubeník Michael Nosek. Repertoár je autorský a vychází z moderního jazzu ovlivněného vážnou hudbou, progresivním rockem a volnou improvizací.



Pozn. Další česká jazzová alba roku 2013 jsme představili v předešlých pěti dílech (odkazy níže).

autor: Milan Tesař
Spustit audio