Česká jazzová sklizeň 2015 – 5. díl

20. prosinec 2015

Přinášíme pátý díl přehledu českých jazzových nahrávek za rok 2015. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů.

Jaromír Honzák / Michal Nejtek / Daniel Šoltis / Pavel Hrubý – Phoenix„Požádal jsem tuto partu výjimečných sólistů, aby se bez předchozích příprav sešli ve studiu Sono na dvoudenní session a zahráli si spolu,“ líčí Aleš Charvát z vydavatelství Amplion Records, jak vzniklo album této netypické sestavy. Kontrabasista Jaromír Honzák, pianista Michal Nejtek, saxofonista Pavel Hrubý i bubeník Dano Šoltis jsou výrazní hráči známí jak z různých kapel, tak ze svých sólových projektů. Na album se dostal výběr z natočených tří hodin materiálu.

Trumpet Summit Prague – The Mendoza Arrangements Live

Živá nahrávka trumpetistů Randyho Breckera, Bobbyho Shewa a Jana Hasenöhrla ze Smetanovy síně pražského Obecního domu z prosince 2012. Sólisty doprovází Bigband sv. Blažeje a Český národní symfonický orchestr, v jehož vydavatelství album vyšlo, diriguje americký skladatel a aranžér Vince Mendoza. Album obsahuje Mendozovu skladbu Rhumba Alias a dále jeho aranže melodií Randyho Breckera, Duka Ellingtona nebo Kurta Weilla.

Barbora Swinx – Colors Of Love V roce 2007 vydala Barbora Řeháčková pod pseudonymem Barbora Mindrinu své debutové album Close To You. Poté hostovala na CD Petr Kroutil Orchestra, účastnila se koncertu Young Female Jazz Vocalists v rámci řady Jazz na Hradě a nyní vydala nové sólové CD jako Barbora Swinx. Na piano a varhany ji doprovází a aranže známých melodií měl na starosti Ondřej Kabrna, v doprovodné kapele dále účinkují například Adam Tvrdý, Petr Kroutil, Vít Švec nebo Michal Hejna. Vedle jazzových standardů album obsahuje i oblíbenou Stingovu píseň Fields Of Gold.

 

MAdHAs MAdHAs je mezinárodní skupina bez harmonického nástroje, ve které vedle švédského trumpetisty Jimmyho Nyborga a dánské rytmiky (bubeník Morten Hæsum a basista Emil Brun Madsen) působí český saxofonista Luboš Soukup. Ten říká: „Zkoušíme jako garážová kapela. Na některé věci vůbec nemáme noty, někdy zapomeneme, jak jsme tu kterou skladbu nacvičili na zkoušce, a v průběhu vystoupení pak vymýšlíme něco nového. Na koncertech se tak může stát prakticky cokoliv.“ Nejvíce materiálu pro album složil Jimmy Nyborg, Luboš Soukup je autorem tří skladeb.

 

NTS Trio – Dark Forsage / Seven Up České multižánrové trio NTS (Michal Nejtek – klávesy, Petr Tichý – kontrabas, elektronika, Štěpán Smetáček – bicí nástroje, elektronika) vydalo svou novou nahrávku ve spolupráci se Simonem Ratcliffem z britského elektronického dua Basement Jaxx a s anglickým nezávislým vydavatelstvím Gearbox Records. Ke spolupráci NTS a Basement Jaxx došlo díky květnovému koncertu v Londýně, po kterém Simon Ratcliffe skupinu oslovil s nabídkou nahrávání ve studiu Atlantic Jaxx. Prvním výsledkem této spolupráce je sedmipalcový vinylový singl se dvěma písněmi, ale plánuje se natočení celé LP desky, která by měla vyjít na jaře 2016.

 

Libor Šmoldas – Blue (Šmoldas hraje Ježka) Kytarista Libor Šmoldas své nové album sestavil z vlastních úprav melodií Jaroslava Ježka. Kromě tří duetů s hosty (Robertem Balzarem, Davidem Dorůžkou a Tomášem Mikou) se jedná o sólové interpretace a improvizace, což je pro zkušeného hudebníka Šmoldase nová disciplína. Obal alba je laděn do modré barvy a obsahuje fotografie, které vznikly přímo v Ježkově Modrém pokoji, který je součástí Památníku Jaroslava Ježka v Praze. Kolekci uzavírá Liborova autorská pocta Ježkovi, skladba Left Too Soon.

autor: Milan Tesař
Spustit audio