Česká jazzová sklizeň 2016 ‒ 6. díl

2. leden 2017

I na začátku roku 2017 pokračujeme v přehledu českých jazzových nahrávek, vydaných v předešlém roce. Chybí vám něco v dosavadních šesti dílech? Napište nám!

David Dorůžka – Autumn Tales (Animal Music)

Kytarista a skladatel David Dorůžka své nové album natočil v triu s kontrabasistou Jiřím Slavíkem a s bubeníkem Martinem Novákem. Pět vlastních skladeb Dorůžka doplnil několika melodiemi vycházejícími z židovské písňové tvorby, skladbou Bohuslava Martinů ve vlastní úpravě a jedním meziválečným jazzovým šlágrem. Autorem dvou skladeb je kontrabasista Jiří Slavík.

Album vzniklo ve studiu Sono Records ve spolupráci s mistry zvuku Milanem Cimfem a Pavlem Karlíkem, autorkou obalu je Zuzana Lednická ve spolupráci s fotografem Dušanem Tománkem.

KIAP (Hevhetia)

KIAP je trio, které v Oslu založil český saxofonista Michal Wróblewski se dvěma norskými hudebníky, kytaristou Magnusem Jønnumem Grimnesem a s bubeníkem Magnusem Sefaniassenem Eidem. Skupina vznikla v roce 2014 a všichni tři její členové spolu studovali na Norwegian Academy of Music. Sami se hlásí k avantgardnímu jazzu a jejich hudba, z velké části postavená na improvizaci, čerpá i z rocku a metalu.

Čtěte také

Kiap

Joe Kučera & Ralph Billmann – Memories. Looking Back (Q era)

Saxofonista Joe Kučera byl v 60. letech členem skupiny Framus Five Michala Prokopa. V roce 1969 emigroval na Západ a dodnes působí v Německu, kde například v roce 1997 založil festival Jazzmeeting Berlin.

V posledních letech také pravidelně spolupracuje s Martinem Kratochvílem. Své nové profilové – čistě jazzové – 2CD Memories – Looking Back natočil s klávesistou Ralphem Billmannem a s řadou hostů, mezi nimiž figuruje i český houslista Jan Hrubý.

Luboš Andršt – Capricornus (Galén)

Nakladatelství Galén vydalo reedici prvního sólového alba Luboše Andršta z roku 1980. Kytarista měl v té době za sebou zkušenosti z rockového Framusu Five i z jazzrockových Jazz Q, ale hrával také v akustickém duu s Emilem Viklickým nebo se Zdeňkem Hráškem.

V roce 1980 sice už vystupoval se skupinou Luboš Andršt Blues Band, ale album Capricornus pojal jako studiový čistě jazzový projekt, k jehož realizaci si přizval rockové hudebníky Jana Hrubého a Jiřího Veselého, jazzového pianistu Gabriela Jonáše a bubeníka Alana Vitouše.

 

Didrik Ingvaldsen Orchestra – The Expanding Circle (Hevhetia)

Norského trumpetistu Didrika Ingvaldsena známe mimo jiné ze spolupráce s brněnským saxofonistou Radimem Hanouskem, s nímž – a také s kontrabasistou Marianem Friedlem a s norským bubeníkem Dagem Magnusem Narvesenem – působí ve skupině NOCZ.

Nové album The Expanding Circle nabízí Ingvaldsenovo setkání nejen s kolegy z NOCZ, ale i s dalšími českými hudebníky – se saxofonisty Marcelem Bártou a Michalem Wróblewským, s pianistou Jaroslavem Šťastným a s bubeníkem Tomášem Hobzkem.

Dvě skladby pak vznikly v jiné sestavě – kvarteto NOCZ v nich doplnili Pavel Zlámal, Radek Zapadlo a Petri Herzanen (saxofony), Jan Galia (trombón), Jaroslav Šťastný (piano), Jan Navrátil (kytara) a Martin Kleibl (bicí).

03773175.jpeg
autor: Milan Tesař
Spustit audio