Český rozhlas Jazz Fest láká na rockově výbušného Donnyho McCaslina

16. říjen 2019

Pokud někomu Bowieho album Blackstar obrátilo život vzhůru nohama, byl to dozajista saxofonista Donny McCaslin. Jeden z nejkreativnějších hráčů současnosti bude hlavním lákadlem festivalu Českého rozhlasu Jazz, který proběhne 13. listopadu v pražském klubu Jazz Dock.

„Osmým ročníkem se tak trochu uzavře kruh, protože kolem Davida Bowieho jsme oscilovali pořád: na akci už dříve hráli Mark Guiliana (2015) nebo Jason Lindner (2016), oba Bowieho souputníci z Blackstar,“ připomíná Petr Vidomus, dramaturg Českého rozhlasu Jazz. „Pozvat Donnyho McCaslina byl tak logický krok, ale hlavně splněný sen,“ dodává. 

„Svět jazzu je spjatý s mou hudební historií, ale vidím, že se má muzika odvrací od typického jazzu. Nořím se teď asi nejvíce do alternativního rocku,“ řekl Donny McCaslin loni pro časopis UNI. Jeho hudba je rockově živelná a syrová, hráčská technika a invence ale odhalují silné jazzové základy. Z doby „před Bowiem“ stojí za zmínku jeho spolupráce s Davem Douglasem, Danilo Pérezem, Patem Methenym nebo Marií Schneider. 

Spolupráce s velikánem alternativního rocku jej velmi obohatila a ukázala mu jiné hudební obzory. Na posledních dvou albech Beyond Now Blow je dobře vidět účinek, který mělo setkání s Davidem Bowiem na McCaslinův styl. „Vyvinul experimentální směsici improvizace, elektroniky a groovů, která mu přináší velkou pozornost hudebních fanoušků i mimo jazzovou komunitu,“ říká Vidomus. 

Českou scénu bude na festivalu reprezentovat kvartet saxofonisty Luboše Soukupa, jehož dvě alba v minulosti zvítězila v odborné anketě Českého rozhlasu Jazz. V Jazz Docku zahraje Soukupův kvartet s předními českými hráči – pianistou Vítem Křišťanem, basistou Rastislavem Uhríkem – a dánským bubeníkem Mortenem Haesumem. Jako host se ke kapele připojí uznávaný kytarista David Dorůžka.

Kromě osvědčených jmen však dojde i na některé objevy, což je zejména formace MalletQ talentovaného vibrafonisty Radka Doležala. „Je to patrně první česká kapela, která používá jako sólový nástroj MalletKat, který by se dal popsat jako MIDI vibrafon a vyniká specifickým zvukem,“ vysvětluje dramaturg festivalu. MalletQ staví převážně na autorských skladbách nebo na vlastních osobitých aranžích převzatých skladeb, například od Jaco Pastoria. 

Jednodenní festival vznikl i letos ve spolupráci s pražským klubem Jazz Dock. Cenově zvýhodněné vstupenky je možné zakoupit na webu klubu do konce října. 

Český rozhlas Jazz Fest 2019: 13. listopadu od 19:00

Donny McCaslin – Blow Project (US)

Luboš Soukup International Quartet feat. David Dorůžka (CZ/DK)

MalletQ (CZ) 

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

Související