Dobršská brána představí bubenickou špičku

5. srpen 2021

Nadžánrový festival Dobršská brána se letos zaměří na bicí nástroje. Program akce v malebném Pošumaví představil v Jazzových novinkách dramaturg Ivo Kraml, rozhovor poslouchejte ze záznamu.

Za hvězdu letošní Dobršské brány lze považovat íránsko-francouzského, v Berlíně narozeného perkusistu a skladatele Cyrila Atefa a jeho projekt Bumcello. Jak prozrazuje už název, hudba je vystavěna na komunikaci bicích nástrojů s elektrifikovaným violoncellem Vincenta Ségala, ovšem neomezuje se jen na zvuk dvou nástrojů. Další zvukový prostor tu dotvářejí samply.

Cyril Atef mimo jiné vystudoval bostonskou Berklee College Of Music a hrával se slavným alžírským zpěvákem Chebem Mamim (to je ten, co nazpíval se Stingem duet Desert Rose) či world-funk-jazzovým ansámblem Orchestre national de Barbes. S projektem Bumcello vydal už osm titulů.

Za stejně významného a vzácného hosta lze považovat i Anne Paceo, která v Dobrši představí svůj aktuální projekt Circles. Francouzská bubenice a skladatelka taktéž krom „živých“ bicích funkčně využívá samply. Plynule se pohybuje mezi jazzem, elektronikou a vlivy etnické hudby. Africké rytmy přitom vstřebávala přímo u zdroje, vždyť dětství prožila na Pobřeží slonoviny.

Anne Paceo
Anne má za sebou krom šesti sólových alb také úctyhodnou dráhu sidewoman. Vystupovala s jazzovými ikonami jako Archie Shepp, Michel Legrand či Charlie Haden. Posledně jmenovaný o ní dokonce řekl: „Svým talentem, muzikálností, znalostmi a ponorem do umění mě nesmírně ohromila. Má unikátní styl i zvuk.“

V Berlíně žijící, ve Varšavě narozený perkusista a skladatel Bodek Janke má polsko-ruské kořeny, ale v některé svojí minulé inkarnaci, přistoupíme-li na tohle podobenství, musel snad žít v Indii. Řečeno věcně, na indická tabla hraje jako „rodilý mluvčí“.

Jenže Bodek zároveň bravurně ovládá i plejádu dalších bicích instrumentů i běžnou bicí soupravu. A také jazzový jazyk. Ostatně na jeho novém albu Song 2, bořícím hranice mezi písňovou formou a volnou improvizací, si s chutí zahostovali např. saxofonista Bill Evans či kytarista Gilad Hekselman. A i na tabla zahraje Bodek klidně třeba jako Brazilec. Jen se podívejte na následující video:

Zajímavým „úlovkem“ dramaturgie je určitě také německá bubenice a skladatelka Anika Nilles a její kapela Nevell. Mezi svoje inspirátory počítá Anika hudebníky jako John Scofield, Tigran Hamasyan a samozřejmě vynalézavé bubeníky, bez ohledu na žánr. Namátkou Chrise Colemana, který pracoval s Beckem, popovou zpěvačkou Christinou Aguilera, ale také Randym Breckerem. Nebo Jeffa Porcara (Toto, Steely Dan, Michael Jackson). Ve vlastní tvorbě ostatně bez mindráků míchá prvky jazzu, funku, rocku i popu.

Nevšední setkání

Z Vertiga či kapely -123min. dobře známý bubeník Dano Šoltis vystoupí v Dobrši v sestavě, která už funguje řadu let, nicméně kvůli vytíženosti jednotlivých členů se neobjevuje na pódiu zase tak často. S nadnárodním seskupením MaBaSo. Slabika „Ma“ tu zastupuje Bernarda Maseliho, polského hráče na elektrický vibrafon MalletKAT. A „Ba“ zase Bernardova krajana, basistu Michała Barańskiho.

To nejzajímavější z domácí scény budou zastupovat Pavel Fajt s Drumming Alley, Jaroslav Kořán se svým Orlojem snivců, Marek Urbánek & JeN Hovorka a improvizační trio Romanovská Tichý Hrubý, tentokrát rozšířené na kvarteto sopranistkou a harfenicí Hanou Blažíkovou.

Pokud se budeme podivovat, kde jsou v posledně jmenovaném seskupení bicí, lze si odpovědět, že ne vše musí podléhat stereotypu. Nebo si také můžeme vzpomenout na nedávnou spolupráci tria Romanovská Tichý Hrubý s německým bubeníkem Klausem Kugelem, který se na festival po třech letech vrací, aby představil svůj projekt Wind Words s litevskou zpěvačkou a „elektroničkou“ Andrė Amiya Pabarčiūtė. Že by se chystalo překvapení v podobě dalšího, zatím neoznámeného společného programu, když už bude Klaus Kugel v dosahu?

Každopádně se pořadatelům Dobršské brány podařilo, covidovým opatřením navzdory, vytvořit minimálně stejně zajímavý program jako pro ročníky před epidemií.

Program 5. ročníku festivalu Dobršská brána

Pátek 13. srpna

 16:00 Romanovská Tichý Hrubý & Blažíková

17:30 Pavel Fajt Drumming Alley

19:00 Marek Urbánek & JeN Hovorka

20:30 Anika Nilles / Nevell

Sobota 14. srpna

 13:30 Bodek Janke / Song 2

15:00 Klaus Kugel / Wind Words

16:30 Jaroslav Kořán / Orloj snivců

18:00 Dano Šoltis / MaBaSo

19:30 Cyril Atef / Bumcello

21:00 Anne Paceo / Circles

Spustit audio