Gerald Clayton: Surfing je nekonečná cesta, podobně jako hudba

Nejnovější vydání pořadu Jazz Profil přináší průřez tvorbou náruživého surfaře z LA, virtuózního pianisty a varhaníka Geralda Claytona. Poslechněte si ze záznamu celý pořad, v němž zazní i ukázky z nového koncertního alba.

Gerald Clayton přišel na svět 11. května roku 1984 v nizozemském Utrechtu a vyrůstal v Los Angeles. K jazzu si nemusel složitě hledat cestu, narodil se v něm - jeho otec a strýc, kontrabasista John a saxofonista Jeff Claytonovi, jsou respektovanými osobnostmi západního pobřeží, známými především díky působení v bigbandu Clayton Hamilton Jazz Orchestra nebo ve vlastní kapele Clayton Brothers. 

Formálně vzdělaný pianista debutoval jako lídr v 25 letech, triovou deskou s názvem Two-Shade. Album mu přineslo vedle nadšených ohlasů kritiky také první z jeho dosavadních 4 nominací na Grammy.

Z formátu klavírního tria se Gerald Clayton poprvé vymanil na své třetí desce Life Forum z roku 2013. Ve spolupráci s Benem Wendelem, producentem projektu, dal dohromady impozantní sestavu, která vedle jeho tria zahrnovala také trumpetistu Ambrose Akinmusireho, saxofonisty Logana Richardsona a Daynu Stephense a vokalisty Sachala Vasandaniho a Gretchen Parlato.

Clayton se zde pokouší posunout žánrové hranice, v sofistikovaně aranžovaných skladbách na pomezí modálního jazzu, soudobého soulu a R&B. V jednom případě Claytonovu hudbu umocňuje mluvené slovo v podání harlemského básníka a spisovatele Carla Hancocka Ruxe.

Po deseti letech strávených v New Yorku se Gerald Clayton v roce 2017 vrátil do domovského Los Angeles, prý také kvůli své lásce k surfingu. „Oceán je nesmírně očisťující živel. Všechna tíha života z vás spadne, v porovnání s oceánem jste nicotní. Surfing je nekonečná cesta, podobně jako hudba,“ říká. 

Návrat do Los Angeles spojil s vydáním nového alba s příznačným názvem Tributary Tales. V mnohém navazuje na předchozí Life Forum. Tentokrát si Clayton klade za cíl spojit svou životní zkušenost - místa, která navštívil, osoby, jež potkal - se svým hudebním a kulturním původem, s kořeny. 

Čtěte také

Na jaře roku 2019 pak přišel další z významných milníků v jeho kariéře, když podepsal smlouvu se slovutným vydavatelstvím Blue Note. Se svými věrnými souputníky, basistou Joem Sandersem a saxofonistou Loganem Richardsonem, a novými spoluhráči, bubeníkem Marcusem Gilmorem a saxofonistou Walterem Smithem III, oslavili tuhle událost během šesti koncertů v legendárním Village Vanguard.

Blue Note bylo u toho, a tak dnes můžeme prostřednictvím jeho nahrávek nasát atmosféru oněch večerů. „Všichni tihle chlápci hrajou s opravdovým zápalem, díky nim mohu přehodnocovat své myšlení, lépe si uvědomit, kde je má komfortní zóna. Pomáhají mi posouvat mé hranice. Jdeme do hloubky, není to povrchní záležitost,“ libuje si Gerald Clayton.

Spustit audio

Související

  • Gerald Clayton – Life Forum

    Nahrávka stále viditelnějšího talentu newyorské jazzové scény, pianisty Geralda Claytona, je ambicióznější než jeho předchozí albové počiny. Trio rozšířil o dechy a...