GoGo Penguin v Jazz Testu: Nové album s rozpaky

7. březen 2018

„Odkaz na taneční hudbu je jasný v tom, že naprostá většina skladeb je ve čtyřčtvrtečním metru, bicí drží celou dobu vyloženě taneční groove,“ vysvětluje na úvod Jazz Testu Jan Aleš, který několik let působil jako pianista po boku Laca Decziho a v současnosti hrává například s Klárou Vytiskovou.

Podle Aleše celý způsob práce GoGo Penguin odkazuje k raným 90. létům, kdy Británii zachvátil trip-hop a kapely jako Massive Attack nebo Portishead.

Zatímco první desky tria byly nahrány čistě akusticky, při pozorném poslechu nového alba slyšíme rozvinutí další, tedy produkční složky. Ta je podle recenzenta postavena na roveň složky instrumentální. „Jsou zde přidány další efekty, jako reverb nebo delay, které tvoří další vrstvy původně čistě pianového zvuku.“

Zvuk desky považuje Aleš za celkově příjemný a prostorný. „Připomíná mi zvuk stylu, který se dnes souhrnně označuje jako contemporary classical.“ Recenzent kapelu srovnává s Portico Quartet a zejména s již zaniklými Triosk, které však považuje za mnohem invenčnější než GoGo Penguin.

Podle Aleše album GoGo Penguin patří k těm nahrávkám, které nevyžadují soustředěný poslech, protože řada skladeb používá víceméně podobný recept. Jelikož výrazněji využívá studiové práce a efektů, za potenciální riziko považuje snahu kapely předvést podobný materiál živě na koncertě. Každopádně uvidíme, GoGo Penguin by prý do Prahy měli zavítat znovu v říjnu.

Podívejte se na klip k albu A Humdrum Star:

Recenze k jádru věci a bez velkých vytáček ‒ to je nový formát videorecenzí jazzových alb, který přináší od února Český rozhlas Jazz. Přední jazzoví kritici představují klady a zápory čerstvě vydaných alb. A mají na to jen pár minut. To vše nejen v audiu, ale i v perfektní obrazové kvalitě.

Jazz Test č. 3

GoGo Penguin ‒ A Humdrum Star

Chris Illingworth – klavír, klávesy
Nick Blacka – kontrabas
Rob Turner – bicí

www.gogopenguin.co.uk

autor: Petr Vidomus

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.