Jazz Sampler No. 48 – Stahujte zdarma skvělý jazz ze Singapuru, Chorvatska a Brazílie

7. červen 2018

Zkuste skotsko-italskou jazzovou flétnu, retro-swing přímo z New Yorku, singapurský pop-jazz nebo chorvatskou a brazilskou fusion.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

The Peter Guidi Quartet / Trio – Forbidden Flute

Nahrávka skotsko-italského flétnového virtuóza a cenami ověnčeného pedagoga je mimořádně povedená. Pořídil ji už v roce 1999 a nyní ji vydává v remasterované podobě. Album vyniká řadou zvukových efektů, které z flétny dokáží udělat i kostelní varhany (Stardust), ale které byly vytvořeny výhradně přirozeně – rukama, ústy a díky unikátním prostorám jednoho zámku ve střední Itálii.

Cait and the Critters – Cat’n Around

Pěkně zaranžované, skvěle swingující a také snad i původní songy newyorské skupiny hrající velmi uvolněně tradiční jazz rozpohybují i ty, co tanec zásadně odmítají. Zkuste také starší eponymní album téže kapely, rovněž ke stažení zdarma.

Namie Rasman – NOTES

Čtyřtrackové EP mladé písničkářky ze Singapuru s krásným hlasem je skvělou ukázkou současného eklektického jazzu, ovlivněného popem, elektronikou, drum’n’bassem i jazzovými legendami. Vynikající produkce, nápadité melodie, skvělí instrumentalisté.

Prog Jazz do Absurdo – Curso de Harmonia e Rítmica para Idiotas

Brazilská jazz-rocková fúze s elektrickým pianem, ale taky basklarinetem a lesním rohem zní hravě i seriózně zároveň, stejně jako soudobě i retro. Nahrávka s veselým názvem má sice technicky nižší kvalitu, ale drive jí rozhodně nechybí.

Apropos Trio – The EP

Alternativnější tvorbu nabízí kalifornské trio v obsazení basa, bicí a tenorsaxofon. Ten ovšem často nahrazuje klarinet nebo ještě méně typický hoboj. Zkuste třeba čtvrtou skladbu The Fourth One, kde hraje stěžejní roli.

Fonotron – Live Session EP

Obal alba i hudba na něm sice zní jako z devadesátých let, ale i přes možné estetické výtky nelze chorvatskému kvartetu upřít schopnost to pořádně rozjet. Živá nahrávka vznikla loni v Záhřebu.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio