Jazzové festivaly vyčíslují dopady zákazu velkých akcí

10. březen 2020

Epidemie koronaviru, a především zákaz kulturních akcí nad 100 účastníků, postihne také pořadatele jazzových koncertů a festivaly. Ačkoli na sociálních sítích kolují vtípky, že natolik minoritního žánru jako je jazz se nastavené kapacitní opatření dotknout nemůže, pořadatelé se s ním snaží vypořádat, nejčastěji přesunutím akcí na jiné datum.

Český rozhlas Jazz oslovil pořadatele větších jazzových festivalů a provozovatele klubů s několika otázkami, týkajícími se omezení počtu účastníků na 100 lidí. Podle jejich vyjádření se v plánovaných termínech neuskuteční například koncerty Erika Truffaze, Jana Garbarka nebo Joshuy Redmana: festivaly ale většinou usilují o přesunutí na jiný termín. Zcela zrušen byl festival Space X, na kterém měl vystoupit Arve Henriksen, nepočítá se ani s nedělním křtem alba Dana Bárty v Divadle Archa. 

1) Jaký je pro vás bezprostřední dopad zákazu akcí nad 100 lidí? Které akce rušíte? 

2) Jaká se snažíte najít řešení? Budete se snažit omezovat počet účastníků akcí? 

3) Jaké informace by vám v tuto chvíli pomohly při plánování koncertů v budoucnu? 

Jazz Tibet Club Olomouc – Vladimír Foret

1) Jsme nuceni zrušit nejbližší velké, často vyprodané koncerty, na kterých jsme pracovali dlouhé měsíce. Jednáme o náhradních termínech, ale nikdo neví, do jakého období je směřovat. Pokud se podaří akce uskutečnit v náhradních termínech, budou s velkou pravděpodobností probíhat ve velmi exponovaném období, nahuštěné za sebou nebo v přímé kolizi s jinými akcemi, což se negativně projeví.

Současně čelíme a budeme čelit náporu návštěvníků, kteří mají zakoupené vstupenky a neví, jak s nimi za dané situace naložit. Dá se očekávat, že vůči budoucím předprodejům budou lidé nedůvěřiví.

My i kapely jsme už vynaložili nemalé náklady, které bohužel z velké části propadnou, a to i v případě, že se koncerty podaří uskutečnit v náhradním termínu. Nevíme, do kdy bude opatření platné, minimálně celá jarní sezóna je tak paralyzovaná, protože nevíme, které koncerty už půjdou normálně uskutečnit.

2) U koncertů, kde je to ještě možné, omezíme kapacitu. Mnoho koncertů ale není možné při takovém počtu diváků finančně zvládnout. Musíme se proto rozhodnout, jestli riskovat a počkat, jak se situace vyvine, nebo pro jistotu rovnou zrušit a minimalizovat škody. Popř. zkusit jednat o snížení ceny, aby se koncert mohl uskutečnit alespoň s omezeným počtem diváků. Otázkou je, jestli nepřijde plošný zákaz veškerých kulturních akcí.

3) Jen takové, které v tuto chvíli nikdo nemá. Tj. do kdy bude toto opatření a celá situace trvat a kdy bude možné obnovit znovu normální provoz. Myslím na všechny hudebníky, zvukaře i kolegy promotéry a přeji si, aby se jich situace v osobním i profesním životě dotkla co nejméně. Mnoho z nich může dostat do existenčních potíží a nějakou systémovou pomoc lze očekávat jen stěží.

Festival Jazzinec, Trutnov ‒ Tomáš Katschner 

1) Jazzinec je v plném proudu, je to pro nás slušná rána. Můžeme teď udělat následující dva klubové koncerty, na které jsme stopli předprodeje, a tak bychom se přesně dostali na hranici pod 100 lidí. Další velké akce asi budeme muset zrušit ‒ to se týká finále 28.3., a Maceo Parkera 4.4.  Uvidíme, kdy karanténa skončí.

Čtěte také

2) V tuto chvíli spíš chceme nejbližší klubové koncerty realizovat. Uděláme opatření, aby bylo v sále jen do sta lidí. Problematické je, zda a v jakém počtu lidé skutečně dorazí. Ve společnosti je velký strach a nikdo nebude chtít moc riskovat.

3) Pomohlo by nám znát minimální dobu  karantény, tedy kdy se dá očekávat, že by při dobrém vývoji mohl být odvolán zákaz. Abychom třeba věděli, že rozhodně nejbližší dva týdny bude platit zákaz akcí a o dalším vývoji se rozhodne podle vývoje.

Jazz Meets World, Praha – Petr Pylypov

1) Řeším ty nejbližší. 

Bassekou Koyaté proběhne, omezení na 100 lidí

Pilgrim proběhne, malá akce

Jan Garbarek – pokusím se přesunout na jiný termín

Libor Šmoldas proběhne, omezení na 100 lidí

Dhafer Youssef – pokusím se přesunout na jiný termín

2) Velké se pokusím přesunout, u středních se bude počet návštěvníků omezovat, nebo se zruší.

3) Kdyby měla vláda nějaký krizový plán, a nikoliv řešit problémy systémem „od zdi ke zdi“.

Jazz do regionů, Jazz Jaro, Brno – Jiří Švéda

Samozřejmě pokud někde očekávám více než 100 lidi, musím se omezit
a vzniká mi (zbytečná) ztráta, kterou by mi měl stát jako podnikateli kompenzovat,
neb mne omezil. V praxi však v to příliš nevěřím. 

JazzFest Brno – Radek Babička

Koncert Joshuy Redmana v Sono Centru se 15. března neuskuteční. V současné chvíli hledáme s managementem umělce možnosti náhradního termínu. Stejné opatření se týká i koncertu Erika Truffaze 19. 3. v Sono Centru. Vstupenky na tyto koncerty tak zůstávají v platnosti. O náhradním termínu budeme v součinnosti se společností GoOut, která zajišťuje prodej vstupenek, informovat.

Nejbližší koncerty v menších sálech by se měly konat dle původního harmonogramu. Jejich kapacita bude do odvolání nařízení Bezpečnostní rady státu snížena v souladu s tímto rozhodnutím. Týká se to konkrétně koncertu Tension 25. 3. v Kabinetu Múz a koncertu Libora Šmoldase a Karla Růžičky 29. 3. v Cabaret des Péchés. O podobě dalšího programu festivalu budeme naše příznivce informovat s dostatečným předstihem dle aktuálního vývoje situace. 

Divadlo X10, pořadatel festivalu Space X – Barbora Koláčková

10) Ihned jsme zrušili hudební festival Space X, kde předpokládáme návštěvnost vyšší, než je právě ta daná hranice 100 osob.

2) Nechceme situaci podcenit a vystavit své návštěvníky jakémukoliv riziku. Proto momentálně rušíme i všechna představení a akce, kde se počet osob blíží té hranici 100. Prozatím do neděle 15. března 2020.

3) Budoucnost je v tuto chvíli asi hodně nejistá. Pro nás jsou koncerty jen jednou z aktivit, naší hlavní činností je divadlo. Tam by se nám určitě hodilo vyjádření Ministerstva kultury. Neradi bychom zaváděli nějaká přehnaná opatření, ale zároveň nechceme ani současnou situaci podcenit.

Určitě je důležité si uvědomit, že kulturní organizace jsou odkázány na přítomnost publika a pokud budou tato opatření dlouhodobá, bude ohrožena ekonomika kulturního průmyslu, který je už tak dlouhodobě podfinancovaný. Navíc v sektoru nezávislých divadel pracuje až 90 % personálu jako OSVČ (grantové financování v zemi není na takové úrovni, aby umožnilo zaměstnaneckou politiku).

Příjmy těchto pracovníků jsou přímo úměrné počtu odehraných akcí. Čím déle budou tato opatření trvat, tím více to tuto skupinu zasáhne (bude zcela bez prostředků).

Jazz Dock, Praha – Jakub Lederer

1) V Jazz Docku zrovna probíhá mezinárodní festival Bass Days, takže je to pro nás docela velká rána. Zahraniční kapely jsou na evropských turné a Prahu mají jako jednu ze svých zastávek. Akce se snažíme nerušit, ale reagujeme snížením kapacity. Aby se na koncerty dostali lidé pouze na sezení, kdy je možné udělat větší rozestupy mezi stolky.

2) Viz předchozí odpověď.

3) Informace bychom rozhodně potřebovali s větším předstihem, než je pár hodin od vyhlášení nařízení a jeho vstupu v platnost. Také bychom uvítali zaslání detailnějších informací z MZCR, typu, jestli se do kapacity počítá i personál, účinkující apod.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio