Jazzové vaření: Jiří Slavík po návratu do Čech

16. říjen 2014

Dokumentárně-kulinářská série Jazzové vaření pokračuje na ČRo Jazz svým osmým dílem. Hostitelem bude tentokrát jazzový basista a skladatel Jiří Slavík. O jazzu i vaření bude řeč v pořadu, který vysíláme v pátek 17. října od 14:00 na ČRo Jazz.

Havířovského rodáka Jiřího Slavíka (1986) v Česku až donedávna mnoho lidí neznalo. V Praze se objevoval zřídka, protože jako syn diplomata žil už od třinácti let v zahraničí - nejprve v Itálii, posléze v Londýně a Paříži. V české jazzové komunitě se však zviditelnil v roce 2013 náhle poté, co na svém blogu kriticky popsal dění na závěrečném večeru Klausova Jazzu na Hradě. Chuť a odvaha věci měnit mu zajisté nechybí a jistý nadhled nad českou jazzovou scénou byl možná i jedním z důvodů, proč jej jiný basista, Jaromír Honzák, přizval do nově budovaného týmu učitelů na jazzovém oddělení HAMU.

Pro brněnský web Město hudby nedávno prohlásil: „Většina lidí gastronomii za umění nepovažuje, ale já ji částečně jako umění vnímám.“ Tato věta nemohla ujít pozornosti autorů pořadu Jazzové vaření, kteří jej vyhledali v jeho novém útočišti, činžáku na Praze 5, kde se v září uchýlil po svém „přechodném návratu“ do Čech. Slova o vztahu umění a gastronomie z úst jazzového muzikanta se potvrdila plnou měrou, když nám Jiří Slavík představil plánované tříchodové menu: Aglio olio e peperoncino (Špagety, přesněji druh bucatini s česnekem a feferonkou), filet ze pstruha a jako dezert neočekávané spojení jablka, mozzarelly a křenu.

Italské jídlo jako první chod bylo svým způsobem příznačné. Byl to totiž právě Řím, kde Slavík nalezl cestu k jazzu (předtím se věnoval folklóru a klasice). „Může za to učitelka tance Roberta Garrison, manželka slavného basisty Jimmyho Garrisona, která mi přinesla známou Coltraneovu Love Supreme,“ vzpomíná na osudové setkání, které vyústilo až v stipendium na londýnské Královské akademii, kde se již naplno věnoval jazzu. Špagety Aglio olio jsou pro něj také „nej-jazzovějším jídlem“, jak vysvětluje při přípravě: „Vařil jsem je mnohokrát pro různé skupiny muzikantů po koncertě, a to v různých denních či nočních hodinách. Zároveň je velice jednoduché a rychlé.“

03225563_1.jpeg

Ke klasickému jídlu podle Slavíka patří i jazzová klasika, proto k prvnímu chodu vybírá píseň If Dreams Come True s Billie Holiday a Lesterem Youngem. K druhému chodu - pstruhovi připravovaném ve speciální vodní lázni - zvolil tento známý příznivec volné improvizace také překvapivě klasickou nahrávku Maple Leaf Rag od Scotta Joplina (kompletní playlist spolu s receptem najdete níže).

 

V závěru pořadu došlo i na Slavíkův pravděpodobně největší projekt - album La Jeunesse (= Mládí), které vznikalo téměř čtyři roky. „Velmi chytře jsem v tom utopil úspory ze stavebního spoření,“ říká basista s úsměvem. Při skládání desky La Jeunesse si kladl velmi ambiciózní cíl - dokonale propojit dva obtížně spojitelné jazyky kompozice a improvizace. Podrobnosti o ní najdete i v našem starším Rozhovoru měsíce.

Na rozdíl od La Jeunesse, což je dílo plně prokomponované, zvolil Slavík pro závěrečný dezert čirou improvizaci - jablečný dezert s křenem a mozzarellou připravoval skutečně poprvé.

Podrobnosti se dozvíte v pořadu Jazzové vaření, který vysíláme 17. října od 14:00 na ČRo Jazz (v repríze ve 22:00). Průvodci budou Tomáš Černý a Petr Vidomus.

02850407.jpeg

Doporučená hudba k vaření

Billie Holiday, skladba If Dreams Come True, album Complete Billie Holiday Lester Young 1937-1946

Liam Noble a Paul Clarvis, skladba Maple Leaf Rag, album Starry Starry Night

Jiří Slavík, skladba Bourée, album La Jeunesse

1. chod: Aglio olio e peperoncino

tvrdé těstoviny, např. bucatini1 palice česnekuolivový olejfeferonkyparmezánbylinky (např. bazalka, koriandr)

2. chod: filet ze pstruha se salátem a omáčkou

03225571_1.jpeg

filety ze pstruhadijonská hořčicestrouhankaomáčka: zakysaná smetana, citron, sůl, 2 lžíce olivového oleje, nakrájená pažitkasalát, např. polníček

3. chod: pečené jablko s křenem a mozzarellou

jablkamáslocukrmedkřenpepřvlašské ořechybuvolí mozzarella

autor: Petr Vidomus
Spustit audio