Jazzové vaření: Když Petr Dvorský peče lasagne

17. září 2014

Dokumentárně-kulinářská série Jazzové vaření pokračuje na ČRo Jazz svým sedmým dílem. Hostitelem bude tentokrát jazzový basista a skutečně univerzální sideman Petr Dvorský. O jazzu i vaření bude řeč v pořadu, který vysíláme v pátek 19. září od 14:00 na ČRo Jazz.

„Být sidemanem mně nevadí, myslím, že base sluší, když vytváří muziku ve spolupráci s ostatními. Je to jako s filmovou hudbou – pokud je dobrá, tak ji příliš nevnímáte. Vaši pozornost zaujme často až tehdy, když je s ní něco v nepořádku,“ říká Petr Dvorský na úvod Jazzového vaření.

Ačkoli o Dvorském se příliš nemluví, ani o něm nevycházejí rozhovory, je výraznou osobností české jazzové scény – hraje „prakticky s každým“ a spojuje zdánlivě nespojitelné, když hraje s generačně mnohdy vzdálenými hudebníky. Je součástí tria Emila Viklického, najdeme ho na deskách Romana Pokorného či Adama Tvrdého, ale i ve společnosti mladších hráčů typu Petra Kalfuse nebo Luboše Soukupa. O base říká příznačně: „Je to žena, která má vrtochy, ale když se jí věnujete, dokáže být laskavá a dokáže vám vrátit tu lásku, kterou jí věnujete.“

Svou současnou basu koupil od George Mráze. „Doloženo je, že byla opravována v roce 1912, ale podle odborníků byla vyrobena někdy kolem roku 1890. Zdálo by se, že stáří tady nehraje roli, ale mám pocit, že starší nástroje mají duši, jejich tón je ušlechtilejší, podobně jako v případě archivního vína,“ vysvětluje Dvorský v kuchyni.

Zákulisí jazzového vaření s Petrem Dvorským

 

 

 

Ostatně víno jsme si dali i k hlavnímu chodu – masovým lasagním se zeleninou, které se náš hostitel rozhodl upéct. V kuchyni se osobně vyskytuje rád, ale pro pořad raději zvolil oporu v podobě receptu z internetové kuchařky. „Lasagne nám jednou v restauraci na turné odmítli udělat s odůvodněním, že do koncertu by je nestihli udělat. Měl jsem na ně tehdy takovou chuť, že jsem se je pak raději naučil doma dělat sám,“ vzpomíná s úsměvem.

Zmiňovaného George Mráze jsme si poslechli i v první ukázce, kterou Petr Dvorský k vaření pustil: Flanaganovo album Jazz Poet z roku 1989. Během přípravy jídla vzpomněl také na některé nezapomenutelné okamžiky své kariéry, kam patřilo například doprovázení Evy Olmerové počátkem 90. let. „Hrál jsem tehdy v triu s Emilem Viklickým a Josefem Vejvodou. Eva už na tom nebyla zdravotně dobře, ale když se dostala na pódium, okamžitě se rozzářila a pořád měla svůj osobitý jazzový feeling,“ říká Dvorský.

Ukázka z koncertu Emila Viklického + Gisle Torvik. U basy Petr Dvorský: 

 

 

Ke generačním rozdílům mezi jazzovými hudebníky se Dvorský vrátil v závěru pořadu. „Generačně vymezení byli v mládí zřejmě všichni muzikanti. Časem ale dojdete k tomu, že nejde tolik o generační vymezení, jako spíše využití toho nejlepšího, co různé generace nabízejí – ať už to jsou zkušenosti na jedné straně, či energie a elán na druhé,“ dodává.

K vaření si Dvorský vybíral především osvědčenou jazzovou klasiku, vedle zmíněného Tommyho Flanagana třeba Jaroslava Jakuboviče nebo Oscara Petersona. Na závěr však pustil i fusion-jazzový projekt saxofonisty Bharaty Rajnoška, s nímž rovněž rád vystupuje.

Podrobnosti se dozvíte v pořadu Jazzové vaření, který vysíláme 19. září od 14:00 na ČRo Jazz (v repríze ve 22:00). Průvodci budou Tomáš Černý a Petr Vidomus.

Doporučená hudba k vaření

Tommy Flanagan – album Jazz Poet, skladba RaincheckJaroslav Jakubovič & Randy Brecker – album Jazz na Hradě 2010, skladba RegardsOscar Peterson Trio – album Live from Chicago, skladba I’ve Never Been in Love BeforeRajnošek B.and – album For You, skladba April

Masové lasagne se zeleninou

Lasagne

300 g lasagnebazalkamletý pepřsůl

Náplň 1

12 lžic kečupu 500 g mleté maso5 stroužků česnek2 ks cibule2 ks barevná paprikaolej2 ks rajčeNáplň 2

150 g tvrdý sýr

Zapečené lasagne

Náplň 3

1 ks vejce1 stroužek česnek100 g zauzený tvrdý sýr

Omáčka

muškátový oříšek1 l mléko50 g mouka1 ks žloutek60 g máslo

autor: Petr Vidomus
Spustit audio