Jazzové vaření: Zeurítia ve stavu beztíže

21. listopad 2014

Dokumentárně-kulinářská série Jazzové vaření pokračuje na ČRo Jazz svým devátým dílem. Hostiteli tentokrát budou zpěvačka Vendula Šmoldasová (Zeuríta) a kytarista Libor Šmoldas. Nebude se vařit tak doslova, protože oba jsou vyznavači raw food, tedy nevařených pokrmů. O jazzu i vaření bude řeč v pořadu, který vysíláme v pátek 21. listopadu od 14:00 na ČRo Jazz.

Oba jsou na české jazzové scéně dobře známi – Vendula Šmoldasová alias Zeurítia zejména díky své lásce k bossa nově, jíž dala průchod na své první desce, Libor Šmoldas jak svými sólovými projekty, tak začátky u Ondřeje Pivce. V našem Jazzovém vaření byla však upřena pozornost zejména na první jmenovanou – Zeurítia aktuálně vydala nové album, které znamená její odklon od bossa novy k jazzu a také připravovala naplánovaný pokrm. „Hodně improvizuji, a to i v kuchyni. Příliš jsem neplánovala, takže to bude experiment, připravíme si chia puding a podzimní salát s nakládanou zeleninou a la fajitas,“ říká na úvod Zeurítia. K aktivnější hudební kariéře se nyní vrací po mateřské dovolené: v letošním roce tuto změnu naznačil její letošní tříměsíční pobyt v Austrálii, kde si tříbila své hudební nápady, a také deska Weightless, která vyšla v říjnu. „Jsou na ní moje a Liborovy autorské písničky – všechno vznikalo tady v našem obýváku a krystalizovalo na cestách,“ popisuje zpěvačka.

Ve své tvorbě se ráda nechá vést svými pocity, feelingem. „Jsem spíše intuitivní, na desce je jen pár věcí, které stojí na příběhu. Hodně vycházím z melodie – z té často odvodím, o čem to bude, a oslovuji textaře,“ přibližuje proces tvorby. Dva texty na album Weightless napsal překvapivě saxofonista Jakub Doležal. Zeurítia poprvé na této nahrávce zpívá také česky: „Na angličtinu a portugalštinu lidé přece jen nereagují tak, jako když zpívám česky,“ míní Zeurítía.

 

Od předchozí eponymní desky vidí jistý posun: „Při prvním natáčení jsem byla dost nervózní, nezkušená, neměla jsem představu o výsledku. Ale tomu projektu jsem věřila, a to bylo nejdůležitější. Podobné to bylo i tentokrát; leckteré věci jsem se ve studiu rozhodla nazpívat jinak, i když jsem o nich měla původně odlišnou představu,“ popisuje proces vzniku desky Weightless.

Libor Šmoldas při přípravě jídla promluvil o svém okouzlení tvorbou Jaroslava Ježka, jemuž přišel na chuť paradoxně po svém pobytu v New Yorku. Ostatně jak prozradil, své příští album hodlá věnovat právě písničkám Jaroslava Ježka. Píseň z repertoáru Osvobozeného divadla pustil také při vaření. „Mám pocit, že Ježkovy písně mají svou hodnotu – geniální texty, ale i skvělý hudební základ, podobně jako jazzové standardy. Asi je nahraji instrumentálně,“ dodává český kytarista.

Další podrobnosti se dozvíte v pořadu Jazzové vaření, který vysíláme v pátek 21. listopadu od 14:00 na ČRo Jazz (v repríze ve 22:00). Průvodci budou Tomáš Černý a Petr Vidomus.

Doporučená hudba k vařeníZeurítia – album Weightless, skladba WeightlessV + W – album Osvobozené divadlo 1929 – 1938, skladba Svět narubyRufus Wainwright – album Poses, skladba Poses

Podzimní salát

Podzimní salátRůzné druhy salátůŘedkvičkyPomerančFajitas zelenina (marinovaná v sojové omáčce, česnek, olivový olej, lžíce jablečného octa, římský kmín).Kešu omáčka (namočené kešu oříšky, voda, jablečný ocet, sojová omáčka, česnek, tahini sezamová pasta – vše rozmixujeme a přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy).Koriandr

Domácí raw chia pudingVyrobíme mléko z mandlí a kešu oříšků: Mandle a kešu oříšky necháme přes noc nabobtnat. Přidáme datle, vanilku, chia semínka.Ozdobíme třešní, čokoládou a kokosem.

Chia puding
autor: Petr Vidomus
Spustit audio