Karel Růžička: S Patituccim jsme před nahráváním nezkoušeli

17. leden 2019

Saxofonista Karel Růžička žije od konce 90. let v New Yorku, kde koncertuje a nahrává s řadou významných hudebníků, mimo jiné se zpěvákem Michaelem Franksem. Dlouhých čtrnáct let od jeho předchozího sólového alba vyšla nová deska Grace & Gratitude, o které nám řekl více v pořadu Jazzové novinky. Rozhovor poslouchejte v audiu!

Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzové desky roku, boduje Růžička a Barová

Karel Růžička Jr. a Dorota Barová – Vítězové ankety Česká jazzová sklizeň 2018

V anketě Českého rozhlasu Jazz o nejlepší jazzové album roku zvítězily novinky zpěvačky a cellistky Doroty Barové a saxofonisty Karla Růžičky. Podle přehledu Česká jazzová sklizeň 2018 však jazzových alb loni vyšlo méně, než v předešlých letech. Stáhněte si kompletní katalog!

Sestava hudebníků, se kterými Růžička album natočil, je výjimečná. Kontrabasista John Patitucci, pianista Jon Cowherd a bubeník Nate Smith tvoří hvězdnou sestavu. Na albu najdeme výlučně Karlovy autorské skladby.

Karel Růžička byl hostem ČRo Jazz naposledy v létě roku 2014, kdy jsme si povídali na břehu Vltavy. Tentokrát jsme byli každý na jiném „břehu“ Atlantického oceánu – neboť odpovědi na naše otázky saxofonista natočil u sebe doma.

„Nápad hrát na albu s Johnem Patituccim jsem měl v hlavě už hodně dlouho. Vždy se mi líbilo, jak komunikuje s muzikanty a samozřejmě jeho hra, skladby a celkový přístup. Když uzrál čas a domluvili jsme se s vydavatelem Petrem Ostrouchovem na nahrávání alba, tak oslovit Johna byl prvotní záměr,“ vysvětluje Růžička v rozhovoru.

Karel Růžička st.

I o dalších spoluhráčích hovoří v superlativech. „Pianista Jon Cowherd hraje například se zpěvačkou Cassandrou Wilson a také s Johnem Patituccim v jeho triu. Také má svůj projekt, kde kromě Patitucciho hraje i Bill Frisell. Dříve hrál s Joni Mitchell nebo Iggym Popem a díky jeho obrovskému hudebnímu rozsahu přidal na album mnoho barev, které by klasicky jazzový klavírista asi nepřidal,“ dodává.

Rytmiku obohacuje Nate Smith, který byl loni nominovaný na Grammy. „Hrál mimo jiné s basistou Davem Hollandem. Nate je nejen výborný bubeník, ale i producent a skladatel. Má obrovský tvůrčí potenciál. Dokáže rychle vytvořit naprosto novou atmosféru v rámci skladby a vymýšlí inspirativní groovy.“

Na aktuálním albu nalezneme především novinky. „Většinu skladeb jsem napsal během posledních šesti měsíců. Jen skladby Flight a Seven Hills jsou staršího data a zařadil jsem je jako vzpomínku na mého tátu, se kterým jsme je hrávali už dávno.“

Růžička se také rozpovídal o přípravách a o průběhu nahrávání. „V tomto případě jsme před nahráváním nezkoušeli. Noty jsem všem poslal s velkým předstihem a s Johnem jsme se domluvili, že se rovnou pokusíme zachytit prvotní atmosféru po krátké zkoušce každé skladby. Myslím, že se to vyplatilo. Zažil jsem dříve i nahrávání po celodenním zkoušení, při kterém se ale to podstatné zahrálo právě už při zkoušce. Nám se myslím povedlo zachytit to důležité. Takto to ostatně dělali ti největší jazzoví mistři,“ vysvětluje v rozhovoru.

Jedním z témat rozhovoru byl i Karlův přístup k tvorbě. „Při cvičení se nezaměřuji jen na techniku, ale i na komponování. Je to neustálý tvůrčí proces a improvizace je v podstatě kompozice v reálném čase. Jistá nárazovost se projeví v případě nového nahrávacího projektu nebo přípravy turné. Nebo pokud mě napadne něco natolik výrazně inteligentního, co nesnese odkladu.“ (smích)

V audio verzi rozhovoru se také dozvíte, kdy se Karel Růžička Jr. opět objeví v Praze.

Spustit audio