Kytarista Adam Tvrdý v Jazzotéce: Ticho mě baví stále víc

Jaký je vkus invenčního kytaristy Adama Tvrdého? Čekali byste třeba soudobou „vážnou“ hudbu? Vše se dozvíte v březnové Jazzotéce. A navíc si v pořadu jako obvykle poslechnete spoustu kvalitní muziky.

V pořadu Jazzotéka, který vysílá ČRo Jazz třetí pátek v měsíci, zve jeho autor Martin Brunner st. do studia etablované i začínající jazzové hudebníky a probírá se s nimi nahrávkami, které oni sami považují za podstatné pro svůj muzikantský vývoj.

První skladbou se představí samotný host. Jde o triovou nahrávku s hammondkářem Brianem Charettem a bubeníkem Petrem Mikešem, konkrétně o autorskou skladbu Adama Tvrdého A Prayer z alba Suspicious Activities (2014). Pak už ovšem dojde na nahrávky podle kytaristova gusta.

Jazzotéky obvykle začínají ponorem k posluchačským kořenům hosta, tentokrát ovšem první otázka patří současným oblíbeným nahrávkám Adama Tvrdého. „Protože jsem kytarista, řada lidí by asi čekala, že poslouchám kytaristy, ale vlastně to tak není. V současnosti mě baví hudba, kde není příliš mnoho not. Možná hledám kontrast k tomu, co sám dělám.“

Poté se moderátor i host shodnou, že je čím dál tím víc, zvláště po maratónu hraní či učení, baví ticho.

Pro ilustraci zazní kompozice, která žánrové schéma pořadu stanice ČRo Jazz příjemně oživí. Konkrétně orchestrální verze původně sborové skladby Summa od estonského skladatele Arvo Pärta. Pak už ovšem logicky následují nahrávky jazzové.

„Mám svoje oblíbence, ke kterým se pořád vracím. Patří k nim například pianista Joey Calderazzo. V poslední době byl i u nás, a když tu měl seminář, měl jsem šanci se ho také na pár věcí zeptat.“

Rozhovor měsíce: Adam Tvrdý a jeho Doublewell

Adam Tvrdý

Jazzový kytarista a skladatel Adam Tvrdý nedávno vydal své debutové autorské album Doublewell. V Rozhovoru měsíce však bude vzpomínat i na své muzikantské začátky a na cenné zkušenosti, které nasbíral jako hráč na zaoceánské lodi v Karibiku. Adama Tvrdého můžete slyšet v Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu 1. června ve 14:00.

„V souvislosti s tím jsem zařadil do repertoáru svojí party skladbu Midnight Voyage, kterou Calderazzo napsal. Natočil ji původně Michael Brecker, který měl Calderazza dlouho v kapele. Později ji Calderazzo nahrál i na jednu svoji sólovou desku. Je to vlastně jednoduchá skladba, ale její obsah se mnou rezonuje,“ uvede Adam další ukázku.

„Je zajímavé, že když se koukám na seznam skladeb, které jsem vybral, spojuje je rytmika, která se pořád opakuje: Jack DeJohnette a Dave Holland. Když tam hrají tihle dva, je to pro mě záruka, že se mi deska bude líbit,“ shrne ještě kytarista své oblíbené hráče.

Martin Brunner přidá pohled z druhé strany, tedy pohled organizátora festivalu při setkání s náročnými hvězdami, které musí na pořadatele trochu „zahartusit“.

Moderátor pak přece jen popošťouchne hosta, ať se vyjádří ke kytaristům, kteří ho ovlivnili, a jako vějičku sám nahodí Johna Scofielda. Chce slyšet Scofieldovy desky, které se Adamovi Tvrdému nejvíc líbí.

„Zjistil jsem, že mám nejraději tituly, na kterých Scofield hraje, ale nejsou přímo jeho. Například album Unspoken od Chrise Pottera,“ reaguje Adam Tvrdý. Poté kytarista vzpomene například na titul New Standards od Herbieho Hancocka. Nemusíme asi dodávat, že i na těchto albech se podílela dvojice Jack DeJohnette a Dave Holland...

Naznačili jsme jenom „děj“ první části pořadu. Pochopitelně dojde na spoustu dalších zajímavých témat a nahrávek. Nenechejte si ujít pořad Jazzotéka, jehož premiéra proběhne v pátek 16. března od 14:00 hodin.

Spustit audio