Laco Deczi: Nechci být se sebou spokojený

5. květen 2011

„Jakmile se sebou začne být muzikant spokojený, je to jeho konec,“ říká Laco Deczi. Dnes třiasedmdesátiletý trumpetista pokračuje v extenzivním turné po Česku a Slovensku.

Český rozhlas Ostrava pozval známého jazzmana do studia a pořídil s ním rozhovor. V takřka pábitelském interview Deczi srovnává české a americké kluby, vypráví historky z Jazzu na Hradě, mluví o své práci ve studiu či o své (o třicet let mladší) ženě.

Decziho kapela Celula New York jezdí do Evropy pravidelně dvakrát za rok (na jaře a na podzim). Jen v květnové části letošního turné odehraje 26 koncertů v Česku i na Slovensku v ustáleném složení: Laco Deczi – trubka, Vajco Deczi – bicí, Nob Kinukawa – baskytara, Walter Fishbacher – klávesy.

Zítra pokračuje turné na Slovensku, do Česka se ale v květnu ještě vrátí. Úplný přehled koncertů si přečtěte zde. Loni Deczi vydal 2 CD a také koncertní DVD z olomouckého klubu Jazz Tibet.

V šedesátých letech byl členem S+HQ Karla Velebného. Na konci roku 1967 založil vlastní soubor Jazz Celula a od začátku sedmdesátých let byl členem JOČRu. Od roku 1985 žije v USA, kde vystupoval s řadou známých muzikantů, jako jsou Elvin Jones, Bill Watrous, Junior Cook, Dave Weckl, Sonny Costanzo a další. V poslední době se vedle hraní věnuje hlavně práci ve studiu (pro reklamu, film apod.).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio