Luboš Soukup: Dvě noci v Christianii na novém albu

12. listopad 2020

„Je to můj projev vděku klubu, ve kterém hraji už deset let,“ říká saxofonista Luboš Soukup o novém albu kapely Freetown Quartet, které vzniklo živě v kodaňském klubu Børneteateret. Poslechněte si celý záznam rozhovoru z pořadu Jazzové novinky.

Český saxofonista a skladatel Luboš Soukup již deset let žije a pracuje v Kodani. „Svobodné město“ Christiania je nejen zdejší oblíbenou turistickou atrakcí, ale též sídlem vynikajícího jazzového klubu – Børneteateret. Právě sem Soukup v loňském roce pozval svého pražského kolegu – klavíristu Vojtěcha Procházku (Vertigo), aby spolu s ním a svými dánskými spoluhráči odehrál dva unikátní koncerty, z jejichž záznamu vychází nové album. 

Kontrabasista Emil Brun Madsen je též uměleckým šéfem jazzklubu a bubeník Morten Hæsum je již řadu let Soukupovým stálým spoluhráčem (účinkoval i na předchozím Soukupově albu „Země“, 2017). Souboru dali u příležitosti vydání alba název Freetown Quartet. Energická hra, svoboda projevu a imaginace bez hranic jsou znaky těchto nahrávek, jejichž „neučesanost“ je stejně vítanou devizou, jako kongeniální nasazení hráčů, jehož by se při studiovém nahrávání stěží podařilo dosáhnout. 

Freetown quartet

Příští rok kapela vyrazí i na mezinárodní turné, které letos musela z epidemických důvodů odložit. Album obsahuje šest skladeb, z nichž polovinu napsal Luboš Soukup a druhou polovinu tvoří po jedné skladby Vojtěcha Procházky, Emila Brun Madsena a Ornetta Colemana. Digitální verze alba obsahuje ještě bonusový track Vojtěcha Procházky, skladbu FVNC. 

Luboš Soukup o charakteru alba říká: „Mám radost, že se podařilo na nahrávce zachytit genius loci svérázného jazzového klubu Børneteateret. Je to místo, ve kterém se hudebníci nebojí improvizovat a experimentovat. Publikum tam zajímá upřímná hudba nehledě na to, jestli je to free jazz nebo tradiční swing. Chemie této sestavy je dost vydařená. Hraje se nám spolu zkrátka jednoduše. Nemusíme dlouze diskutovat, o co nám v hudbě jde. Zkrátka se to děje.“ 

Nahrávky byly pořízeny 3. a 4. července 2019, u labelu Animal Music vycházejí tentokrát pouze na vinylu a digitálně. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.