Na Czech Music Crossroads se zahraničním pořadatelům představí domácí jazzmeni

5. červenec 2017

Již počtvrté proběhne 17. a 18. července v Ostravě mezinárodní showcase festival Czech Music Crossroads. Česko reprezentují David Dorůžka, Tomáš Liška či HLASkontraBAS.

Showcase festival pochopitelně slouží především jako nabídka koncertů zahraničním pořadatelům, dramaturgům, booking agentům, promotérům, producentům a hudebním novinářům. Ovšem kladem Czech Music Crossroads je fakt, že nejde o akci pro uzavřenou společnost. Showcase se může účastnit kdokoliv, ať už jen kvůli koncertům, divácké podpoře oblíbeným muzikantům nebo z čiré zvídavosti.

Paralelně s koncerty kapel z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska totiž probíhá konference s přednáškami (v angličtině) o fungování hudebního „byznysu“, s radami kapelám, jak se úspěšně prezentovat dramaturgům či tisku, s návody manažerům, jak svoje svěřence co nejúčinněji nabízet. I přednášky jsou přístupné široké veřejnosti.

Chcete-li nakouknout pořadatelským štikám pod pokličku, máte možnost. Manažeři kapel či muzikanti si navíc mohou dohodnout s přítomnými profesionály speed meeting, zeptat se na konkrétní radu, nabídnout propagační materiály.

Mezi pozvanými odborníky přijali pozvání například Barak Weiss, izraelský booking agent a umělecký ředitel Tel Aviv Jazz Festivalu, Miriam Rossius, šéfka tiskové propagace festivalu v německém Rudolstadtu, Dhari Vij, manažerka Womexu a desítky dalších profesionálů z hudebního zákulisí.

Na Czech Music Crossroads, které „komorněji“ předskakují festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic, se ovšem vyplatí vyrazit i „jenom“ kvůli muzice. To nejlepší se tu chystá ukázat například trio Davida Dorůžky.

Tomáš Liška zase představí nejnovější inkarnaci projektu Invisible World, tedy nadnárodní kvarteto zachycené na albu Invisible Faces. Stejně dobrým vývozním artiklem by se mohlo stát i duo Ridiny Ahmedové a Petra Tichého HLASkontraBAS.

Zajímavou nadžánrovou kombinací láká projekt 13th Dimension, který ve švédském Göteborgu založila česká flétnistka a basklarinetistka Žofie Kašparová. V repertoáru přirozeně slévá hudbu blízkovýchodní, severský jazz i severský folklór. V repertoáru má kapela krom vlastních kompozic například skladby Dhafera Youssefa.

Právě výběr domácích interpretů svědčí o faktu, jak je v Česku silná a zajímavá právě jazzová scéna, byť i naši interpreti zaměření na world music mají „venku“ dobré šance. V Ostravě to potvrdí i trio Jitky Šuranské, jehož důležitým členem je do jazzu „rozkročený“ Marian Friedl.

Porotci předkol ostatních zúčastněných zemí, tedy Slovenska, Polska a Maďarska, sázeli spíše na world music. Což ani pro méně ortodoxního jazzového fanouška neznamená negativum! Vždyť například polská Banda Nella Nebbia uvádí mezi vzory svého „radikálního ethna“ (jak svůj styl sama nazývá) i Johna Zorna, Lese Claypoola a Franka Zappu.

Jazzové prvky využívají i jejich krajané Chwila Nieuwagi, kteří prolínání lidových balad i jazzu vtipně označují coby „miszung“, tedy hezky „česky“ mišuňk. A jazzový background nezapírá ani slovenský spolek Balkansambel, který s balkánskými inspiracemi hravě propojil třeba svéráznou úpravu A Night in Tunisia, jazzového standardu z pera Dizzyho Gillespieho.

 

Z programu Czech Music Crossroads:

 

17. července

17:00 Jitka Šuranská Trio

17:45 Chwila nieuwagi

20:00 David Dorůžka Trio

21:30 Tomáš Liška – Invisible World Q

 

18. července

17:00 HLASkontraBAS

17:45 Balkansambel

19:15 Banda Nella Nebbia

21:40 13th Dimension

 

www.crossroadsmusic.cz

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio