Nový pořad ČRo Jazz uvádí Martin Brunner St., hostem bude Milan Svoboda

Digitální stanice Český rozhlas Jazz spouští od 19. června nový pořad, který nahrazuje ukončenou sérii Jazzové vaření. Hodinový pořad Jazzotéka nahlédne do hudebních sbírek známých jazzmanů.

Každý hudebník si v životě prošel svým vlastním osobitým vývojem a vlastními inspiračními cestami. „Doložit to lze na sbírkách hudebních nosičů (diskotékách), jimiž jazzmani disponují – zrcadlí se v nich inspirační zdroje i měnící se vkus, jež má mnohdy dopad na samotnou tvorbu či způsob uvažování daných hudebníků,“ vysvětluje dramaturg ČRo Jazz Petr Vidomus.

Pořad Jazzotéka, který nově vysílá každý třetí pátek v měsíci stanice Český rozhlas Jazz, vychází právě z této úvahy: jeho autor Martin Brunner St. (též flétnista a zakladatel festivalu Jazz Goes to Town) zve do studia etablované i začínající jazzové hudebníky a probírá se s nimi výběrem z nahrávek, které oni sami mají za podstatné pro svůj hudební vývoj či směřování.

03407170.jpeg

První díl pořadu Jazzotéka vysílá ČRo Jazz v pátek 19. června od 14:00 (repríza 22:00). Hostem Martina Brunnera tentokrát bude pianista a skladatel Milan Svoboda, shodou okolností leader někdejšího Contrabandu, v němž autor pořadu Martin Brunner také hrál.

Oba hudebníci spolu budou hovořit nad nahrávkami, které Svoboda do studia přinesl a měly na něj nesporný formativní vliv: zazní tak např. Charles Lloyd, Don Ellis Orchestra, Carla Bley Bigband a pochopitelně i orchestr Gila Evanse, s nímž se kdysi Svoboda setkal a měl na něj patrně největší dopad.

Mezi dalšími hosty pořadu Jazzotéka se počítá např. s Lubošem Andrštem nebo Jiřím Hálou.

autor: ČRo Jazz
Spustit audio