Oran Etkin – Gathering Light

28. červenec 2014

Fenomenální klarinetista Oran Etkin na desce Gathering Light propletl, jak se píše v tiskové zprávě, „čerstvé a dobrodružné kompozice s melodiemi a rytmy, které nasál během turné po Indonésii, Číně, Japonsku či Izraeli. Věříme, že s naší volbou Alba týdne budete souhlasit.

Gathering Light je vážně v tom nejlepším smyslu slova kosmopolitní nahrávka. V New Yorku působící klarinetista a skladatel Oran Etkin zúročil nejen studia arabské a židovské hudby v Izraeli, nejen západoafrické inspirace a spolupráce svojí prvotiny Kelenia (2009), ale i cesty po světě zmíněné v úvodu. A přitom nejde o žádnou bláznivou směsku od Bacha po Vlacha, ale o současný straight ahead jazz s velkým rozhledem a nadhledem, ale přitom pevnou páteří.

A ačkoliv jde o nahrávku „dospělou a pro dospělé“, nechybí jí ani hravost slavného Oranova dětského titulu Wake Up Clarinet! (2010). Máte-li malé potomky, můžete na nich Gathering Light vyzkoušet a možná budete překvapeni, jak blaženě se budou při poslechu usmívat. („Tak tyhle písničky, tak ty se mi teda tati moc líběj,“ prohlásil pisatelův syn, a že je ve svých čtyřech letech opravdu přísný kritik.)

Ostatně nahrávka má svůj mytický (pro děti pohádkový) rozměr. Samotné téma i název alba inspiroval půl tisíciletí starý příběh, který Etkin slyšel ve svém izraelském rodišti. Sám nám to prostřednictvím tiskové zprávy vysvětlí:

„V Jeruzalémě se vypráví legenda, a dodnes mi to uvízlo v hlavě, o lodích naplněných božským světlem, pocházejícím z očí prvního člověka. Světlo bylo tak silné, že lodě roztříštilo. A každá z trosek přinesla onu oduševnělou záři do nejtemnějších koutů hmotného světa. Příběh je výzvou, abychom se snažili svět napravit a shromáždit rozptýlené světlo zase dohromady.“

Poslechněte si ukázky:

Podle Orana je způsobem, jak „dávat světlo dohromady“, vytváření krásy. „Rezonuje to s mými pocity člověka nezůstávajícího ve svém kulturním prostředí, ale přenášejícího kulturu, ve které vyrůstal, do nových situací. A snažícího se vytvářet něco krásného společně s lidmi, kteří jsou jiní než já,“ dodává Oran. Jeho soustředění na povznášející melodičnost a libozvučnost hudby poslouží jako důkaz, že jen tak nefabuluje, ale myslí svoji snahu vážně.

Album nahrál basklarinetista a klarinetista se svým stálým triem, dotvářeným Benem Allisonem a Nasheetem Waitsem. Nechybějí ovšem hosté. Stejně jako na debutu se tu objevuje kytarista původem z Beninu Lionel Loueke (natáčel mj. s Herbiem Hancockem nebo Terencem Blanchardem a také vystupoval v Praze), který v kompozici Gratitude přidává africké nálady i intuitivním vokálem. S obsazením „dětského“ alba Wake Up Clarinet! spojuje a novou nahrávku dobarvuje trombón Curtise Fowlkese (The Lounge Lizards, The Jazz Passengers, Bill Frisell či John Zorn).

Je radost sdílet sbírání světla (gathering light) a hudebních inspirací z celé planety s tak brilantními a citlivými muzikanty. Přejeme příjemný poslech.

Oran Etkin – Gathering Light

Oran Etkin – klarinet, basklarinet, tenorsaxofon

Curtis Fowlkes – trombón

Lionel Loueke – kytara, zpěv

Ben Allison – kontrabas

Nasheet Waits – bicí nástroje

Label: Motéma Music, 2014

www.oranetkin.com

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.