Rozhovor měsíce: Mystérium Davida Dorůžky

2. červenec 2022

Na konci června pokřtil své nové album Andromeda’s Mystery kytarista David Dorůžka. Ke spolupráci na desce si přizval polského pianistu Piotra Wyleżoła a amerického bubeníka Jeffa Ballarda. Více o novém albu prozrazuje David Dorůžka v Rozhovoru měsíce

Na začátku rozhovoru představuje David Dorůžka nejen své spoluhráče, ale také nástroje, na které na albu hrají. Piotr Wyleżoł si například do studia vzal syntezátory Moog a Prophet. O druhém z nich podle kytaristy prohlásil, „že jsou to první klávesy, u kterých mám dojem, že ten nástroj má duši, což člověk jinak cítí u akustických nástrojů“. Dorůžka si před natáčením pořídil dvě nové kytary a na obě na albu hraje.

V další části pořadu se podrobněji zastavíme u bubeníka Jeffa Ballarda, který má na svém kontě spolupráce s Chickem Coreou, Patem Methenym nebo Joshuou Redmanem. David Dorůžka vzpomíná, že se s tímto vynikajícím americkým hudebníkem poprvé potkal na pražské jazzové dílně, kde oba vyučovali:

„Zahráli jsme si spolu a oběma se nám to velice líbilo. Pak jsme zůstali v kontaktu, občas jsme se viděli v Praze, když Jeff přijížděl s různými sestavami.“ Na otázku, jaký je Ballard bubeník, kytarista odpovídá: „Je to světová třída, jazzová extraliga. Na této úrovni je každý hráč výjimečný tím, že má vlastní přístup a vlastní jazyk.“

David Dorůžka už v minulosti natočil jedno album v sestavě kytara, klávesy a bicí. Byla to nahrávka Wandering Songs se španělskými spoluhráči – Albertem Sanzem na hammondky a Jorgem Rossym na bicí. Kromě toho ale nahrál dvě desky v triu s bicími a kontrabasem a tentokrát chtěl opět vyzkoušet něco jiného. A protože byl už rozhodnutý pro spolupráci s Jeffem Ballardem, chtěl, aby celá sestava byla mezinárodní. Proto si vedle amerického bubeníka do studia pozval polského klávesistu.

Virtuální příprava

Protože příprava alba probíhala v době covidu, s Piotrem Wyleżołem měl Dorůžka virtuální zkoušky přes internet. Vzpomíná:

„Není to příliš zábava a jde to i dost těžko. Nicméně i tato zkušenost mi dala určitou inspiraci, protože člověk přitom začne zvuk vnímat úplně jinak. Piano slyšíte zpožděně a oříznuté o všechny pěkné frekvence. Slyšíte jen holou frekvenci tónu a musíte si zpětně představit všechno, co tam chybí. Ale je to také do určité míry zajímavá estetika, a tak jsme se k tomu vrátili, když jsme na desce jednu skladbu takto upravili. Trochu evokuje dojem našeho virtuálního zkoušení se sluchátky na uších před počítačem.“

Kytarista David Dorůžka

Album Andromeda’s Mystery není jedinou novinkou, na které David Dorůžka v poslední době pracoval. Výčet nahrávek, na kterých se podílel, je úctyhodný. Už v zimě vyšla jeho společná nahrávka se Scottem McLemorem, americkým bubeníkem žijícím na Islandu, a s islandskou kytarovou legendou Hilmarem Jenssonem. Dále hrál na albu polského trumpetisty Piotra Schmidta. Novou desku nahrál s polskou zpěvačkou Agou Zaryan a s kytaristou Szymonem Mikou. Účinkuje na posledních albech pianistky Nikol Bókové, spolupracuje s českou jazzovou zpěvačkou Martou Kloučkovou a podílel se hned na dvou dosud nevydaných albech písničkářem Oldřicha Janoty.

K Janotovi se dostal nejprve přes album Jaromíra Honzáka (jde o CD Early Music s úpravou Janotovy skladby Březový háj), sám potom zařadil do repertoáru svého tria píseň Druhý břeh. „Pak došlo k tomu, že jsme se s Oldřichem setkali. On mě pozval, abych si s ním zahrál, líbilo se nám to, a tak jsem se podílel na jeho albech,“ vypráví o zajímavé zkušenosti Dorůžka.

Oldřich Janota ostatně není jediným písničkářem, na jehož tvorbu se David jako posluchač zaměřuje. V závěru rozhovoru říká: „Je spousta hudby, kterou se chystám poslechnout, Výrazná osobnost je například Dagmar Voňková. A do repertoáru svého českého tria jsem zařadil píseň od kapely Květy, kterou mám také velmi rád. Myslím, že mě ještě čeká spousta objevování,“ uzavírá špičkový český kytarista.

autor: Milan Tesař
Spustit audio