Rozhovor měsíce: Strom stínu & Bucinatores Orchestra v jazz-rockovém sepětí

1. prosinec 2017

Na společném albu se sešly alternativně rockové trio Strom stínu a jazzový bigband Bucinatores Orchestra. O tom, jak dílo vzniklo, budou v prosincovém Rozhovoru měsíce hovořit vedoucí obou souborů, bubeník, zpěvák a textař Jan Chaluš a skladatel a trombonista Jan Jirucha.

Nové aranže písní, z nichž většina původně vyšla na albu Zimokruhy skupiny Strom stínu, měl na starosti Jan Jirucha, který se ve svých verzích úspěšně pokusil propojit přednosti rockového i jazzového ansámblu.

„Jsou to písně, které měly dobrou atmosféru. Měly v sobě sílu, která mi přišla zajímavá. Vybíral jsem také podle toho, co by mohly zahrát dechy, tedy tak, aby to s jazzovou kapelou fungovalo. Strom stínu byl v některých skladbách hodně tvrdá kapela. Některé tvrdší prvky sice mohly s dechy také fungovat, ale nemělo jít o pouhé zdvojení zvuku basy a kytary v trombonech. Spíše jsem se snažil udělat z toho art-jazzový nebo artrockový projekt.“

Zatímco dechové nástroje se s rockovou sestavou Stromu stínu přirozeně doplňují, bubeníci na albu figurují dva, a museli tak řešit dělbu rolí. Jan Chaluš ze Stromu stínu vysvětluje: „Buď jsou tam bicí přímo zdvojené, nebo jsem část skladby odehrál já a potom jsem v určitém momentě předal štafetu bubeníkovi z Bucinatores (Martinu Kopřivovi).“

Na otázku, v čem je taková dělba práce pro něj náročná, Chaluš odpovídá: „Člověk musí trochu přemýšlet, kdy se může nechat původní varianta, a kdy je naopak dobré ji opustit. Nevím, jestli se mi to vždy úplně povedlo, ale doufám, že ano.“

Vedle upravených písní skupiny Strom stínu obsahuje album také jednu instrumentální autorskou kompozici Jana Jiruchy s názvem Viktor Reznov – podle hrdiny počítačové hry Call of Duty. Skladba je inspirovaná mimo jiné hudbou klasických ruských skladatelů, autor přímo cituje například Šostakoviče:

„V době, kdy vznikla, jsem měl možnost dvakrát navštívit Rusko. Mám hudbu ruských autorů velmi rád. Možná jsem měl i potřebu popasovat se s ruskou kulturou a s jejím velikášstvím, se vším nádherným i špatným, co ta země nabízí,“ popisuje Jirucha motivaci ke vzniku skladby, kterou sám nazývá „hudební koláží“.

Spojení dvou těles různých žánrů mělo být původně jednorázovým projektem. Cílem byl jediný koncert, který se odehrál v roce 2012 a kterým skupina Strom stínu oslavila 15 let na scéně. Práce na albu trvaly pět let, a CD tak vlastně vychází ke 20 letům kapely. Mezitím se konalo ještě jedno živé uvedení, a sice v Písku. Třetí koncert se bude konat 22. prosince v pražském JazzDocku.

Aranže skladeb se koncert od koncertu lehce vyvíjejí, mírně odlišná je i verze na studiovém albu. „Zjistili jsme, že naživo ten projekt nahrát nepůjde, a tak jsme například lehce upravovali rytmiku,“ říká Chaluš.

Jan Jirucha a Bucinatores Orchestra

Strom stínu, respektive Bucinatores Orchestra nejsou jedinými aktivitami hostů pořadu. Bubeník Jan Chaluš je členem akustické sestavy Bellevue, která (podobně jako nedávno Štěpánka Balcarová) zhudebňuje verše polského básníka Juliana Tuwima, a dále rockové skupiny Extempore.

Jan Jirucha ze svých dalších aktivit jmenuje chystaný vánoční koncert – suitu z koled – v podání Concept Art Orchestra pod vedením Štěpánky Balcarové, který proběhne v Jazz Docku 10. prosince. A hovoří také o novém Jazz Dock Orchestra, který má v pražském klubu vystupovat od ledna každé třetí pondělí v měsíci.

Rozhovor s Janem Chalušem a Janem Jiruchou vede Milan Tesař (Radio Proglas). Zazní v něm skladby Zima, Viktor Reznov a Nikdy v životě ze společného alba skupiny Strom stínu a Bucinatores Orchestra.

autor: Milan Tesař
Spustit audio