Rozhovor měsíce: Studium na Berklee College of Music v americkém Bostonu

29. duben 2015

Martin Kratochvíl, Emil Viklický, Jaromír Honzák, David Dorůžka nebo Hana Robinson. To jsou někteří z Čechů, kteří studovali na slavné Berklee College of Music v Bostonu, nejprestižnější a také největší jazzové škole na světě. 

Do pořadu Rozhovor měsíce jsme pozvali dva absolventy Berklee – českého saxofonistu a klarinetistu Petra Kroutila, který v Bostonu studoval v roce 2003, a slovenského kytaristu Michala Šinku, který na prestižní škole pobýval v letech 2011–14.

Petr Kroutil se začal živit hudbou ve svých osmnácti letech, kdy se stal členem Originálního pražského synkopického orchestru. V roce 1996 založil Pražský swingový orchestr a o rok později soubor Přátelé Tichého Jazzu.

Byl tedy už zkušeným hráčem i kapelníkem, když se ve svých 28 letech dostal na týdenní workshop, který bostonská škola pořádala v Německu. Vzpomíná, jak strávil krásný týden s Joe Lovanem a dalšími učiteli a jak si mohl během několika dnů vyzkoušet, jak Berklee funguje.

Na závěr soustředění se konaly přijímací zkoušky, a protože Kroutil hraje vedle saxofonu také na klarinet („Jazzových saxofonistů jsou na světě mraky, ale klarinetistů je strašně málo“), získal vysoké stipendium.

Absolventi bostonské Berklee College of Music (zleva): saxofonista Petr Kroutil a kytarista Michal Šinka

Případ Michala Šinky byl jiný. Absolvoval studium ekonomie v Praze a současně končil i na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze, když právě na půdě této školy Berklee uspořádala přijímací zkoušky. A protože studium v Bostonu bylo Michalovým dávným snem, přihlásil se a také uspěl.

Petr Kroutil, který v Berklee studoval hru na klarinet, popisuje život v prestižní škole jako pobyt „v nějakém ášramu nebo klášteře“. Líčí: „Nikoho jsem tam neznal, byl jsem v Americe úplně sám. Čas jsem trávil v takové „telefonní budce“ v podzemí, kde se pořád cvičí. Nebo jsem dělal úkoly, případně chodil po nahrávacích studiích.“

Berklee College of Music: Nejznámější pohled na školu

Michal Šinka, který ve Spojených státech studoval o dekádu později, podotýká, že v jeho době se již o „klášterní“ samotě nedalo mluvit. Již půl roku před započetím studia vytvořil s budoucími spolužáky skupinu na Facebooku a těsně před začátkem prvního semestru se měl možnost v rámci tzv. orientation week seznámit se spoustou mladých hudebníků z celého světa. „S některými jsem v kontaktu dodnes a dodnes s nimi spolupracuji,“ říká.

Právě získané kontakty považuje Šinka za největší přínos školy. Dále zmiňuje zdokonalení ve hře i fakt, že studium zcela změnilo jeho hudební orientaci směrem ke komerční produkci. Vedle hry na kytaru totiž na Berklee studoval obor contemporary writing & production, zaměřený právě na komponování a produkování komerční hudby. A zmiňuje ještě jedno pozitivum:

Berklee College of Music: Budova pro výuku hodin nástroje

„Zjistil jsem, kde je moje místo. Chtěl jsem se na kytaru učit hrát blues nebo funk. Ale došlo mi, že bych se měl raději věnovat tomu, v čem je moje síla, totiž akustické kytaře a spojování klasické techniky s jinými žánry.“

Petr Kroutil vnímá jako pozitiva jednak technické zdokonalení ve hře na nástroj, ale také výrazné zlepšení v angličtině.

Třebaže je hlavním tématem rozhovoru studium na Berklee, s oběma hosty hovoříme i o jejich dalších aktivitách. Dozvíte se například, že Petr Kroutil po skončení studia načas přesídlil do Nepálu, kde studoval indické rágy na bambusovou flétnu.

Berklee College of Music: Domácí nahrávání školních projektů

Michal Šinka vedle hudby vystudoval obor ekonomické teorie na Fakultě sociálních věd UK. A i když právě se studiem na Berklee odsunul ekonomii na druhou kolej, dnes říká: „Systematičnost ekonomie a matematiky má určitě vliv na to, jak přistupuji k hudbě.“

Rozhovor s Petrem Kroutilem a Michalem Šinkou vede Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu uslyšíte hudební ukázky v podání obou hostů – v žánrové škále od soudobé hudby přes jazz až po novinku Michala Šinky z okruhu hudby komerční.

Berklee College of Music: Koncertní sál, stará a nová budova
autor: Milan Tesař
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.