The Track Inspection lákají pozitivní fúzí jazzu s funkem

23. květen 2019

Na ČRo Jazz Stage festivalu United Islands zahraje i čerstvý objev české jazzové scény, kapela The Track Inspection. Projekt pianisty a varhaníka Jana Andra funguje sice teprve rok, svou energickou fúzí jazzu s funkem a soulem si však už našel nezanedbatelný počet příznivců. Kapelu přišel do Jazzových novinek představit sám leader.

„Kytarista Libor Šmoldas mě stále častěji zval hrát na koncerty na hammondky. Byla to výzva – hrát najednou jinak, na nový nástroj, a tím si dále rozšiřovat obzory,“ popisuje Andr svou cestu od akustického piana k varhanám, na které se stal žádaným hráčem hlavně v posledních letech.

„Tenhle nástroj mi dává nepřeberné množství zvukových možností, větší než piano. Také hrajete basové linky, ať už levou rukou nebo nohama. Takže v kapele zastávám jak roli basisty, tak harmonického doprovazeče,“ říká ke své roli v kapele The Track Inspection, která propojila hammondové trio s tříčlennou dechovou sekcí (Hloucal, Kalfus, Šanda).

Andr se hlásí ke zvuku americké soul-funk-jazzové kapely Soulive, mezi současnými varhaníky jmenuje zejména Sama Yahela, Larryho Goldingse nebo Coryho Henryho. Ale jak říká, neinspirují ho jenom varhaníci. „Hodně mám rád třeba gospel. A mnohé další kapely, jako třeba Earth, Wind & Fire nebo Kool & The Gang, mě sice neinspirují nějak konkrétně, ale promlouvají ke mně svou energií,“ vysvětluje Andr.

Většinu kompozic pro kapelu se snaží psát sám. „Skladby vycházejí z jazzu, ale jsou ovlivněny funkem, hip-hopem a dalšími styly. Snažíme se hrát sofistikovaně, ale zase ne natolik, aby to lidem příliš zatěžovalo mozek: chci, aby lidi z koncertů odcházeli pozitivně naladěni.“

United Islands letos o měsíc dříve, ČRo Jazz Stage zakotví v Karlíně

03658788.jpeg

Český rozhlas Jazz opět chystá svou vlastní scénu na festivalu United Islands of Prague. Akce se letos koná téměř o měsíc dříve než v minulosti, na Den dětí zahraje v Karlíně sedm jazzových a funkových kapel. Vstup na ČRo Jazz Stage je tradičně zdarma. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy postupně připravuje do vysílání.

Jan Andr není na české scéně žádný nováček. Hrál třeba s Yvonne Sanchez, Tonyou Graves, Liborem Šmoldasem či Pražským big bandem, ale také se Support Lesbiens nebo s producentem Borisem Carloffem.

„V popovém světě jsem se necítil příliš pohodlně,“ komentuje tuto životní fázi. „Jakmile se dostanete do stáje, která se stará o populární zpěváky, stáváte se součástí mašinérie, kde nemáte příliš svobody. Tu mi naopak přináší můj vlastní projekt. Ale nemůžu na pop házet jen špínu, byla to velká zkušenost,“ shrnuje Andr.

V příštím roce by The Track Inspection měli natáčet debutové album, ochutnávku z jejich aktuální tvorby můžete slyšet živě na ČRo Jazz Stage na United Islands 1. června (Lyčkovo náměstí, Praha-Karlín) od 14:45.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.