Uloveno na síti: Inspirativně barevný jazzový podzim

22. říjen 2018

Get the Blessing nás novým albem lákají na ČRo Jazz Fest, duo Lars Danielsson a Paolo Fresu rozněžňuje seversko-jižanskou nostalgií a Dhafer Youssef přesvědčí, že v zrcadlech se skrývá hudba. Lovit na síti je v říjnu opravdu radost, nevíme, co z té záplavy barevného hudebního listí vybrat dříve. S vidinou vánočního trhu vydavatelé prostě rozmazlují fanoušky novinkami.

Get the Blessing – Bristopia

Bristolští Get the Blessing už od začátku tisíciletí dokazují, že jazz rock není slepá vývojová větev a lze ho aktualizovat a rozvíjet do nečekaných tvarů. Zvláště pokud máte za sebou zkušenosti s hraním v tak zajímavých kapelách, jako jsou triphopoví průkopníci Portishead nebo post-rockoví Radiohead, kredit u legendárních psychedelických rockerů Hawkwind či členství v doprovodné skupině samotného ex-Led Zeppelina, zpěváka Roberta Planta. A k tomu excelentní jazzovou průpravu.

Nová deska je plná náladotvorných ploch a vynalézavých melodických linek saxofonu a trubky. Ovšem nikoliv ambientně rozevlátých, ale nesených tak razantními groovy, že by roztančily snad i strom. Nebo ho porazily, při patřičné amplifikaci.

Album Bristopia skvěle poslouží jako lákadlo na ČRo Jazz Fest v pražském Jazz Docku, kde Get the Blessing vystoupí například spolu se Shaiem Maestrem.

Lars Danielsson & Paolo Fresu – Summerwind

Pokud nám v čase končícího prodlouženého babího léta chybí letní vítr, můžeme se utěšit tímhle nádherně nostalgickým komorním majstrštykem. Dát dohromady švédského kontrabasistu, skladatele a také cellistu Larse Danielssona (John Scofield, Mike Stern, Jack DeJohnette) a italskou trumpetovou legendu Paola Fresu napadlo vedení firmy ACT. Máme tu důkaz, že „uměle domluvené sňatky“ mohou fungovat a severní a jižní temperament se skvěle doplňují.

Dhafer Youssef – Sounds of Mirrors

Tuniský génius Dhafer Youssef nepřestává překvapovat. Na svém devátém albu se vydal zase jinam, než bychom (možná) čekali. Tedy pokud bychom nevěděli o jeho lásce k indické hudbě, které propadl už jako devatenáctiletý mladík ve Vídni. Studoval tehdy evropskou klasiku, ale osudově se setkal právě i s hindskou hudební tradicí.

O mnoho let později se potvrdilo, že stará láska nerezaví. Ne, Dhafer se nedal na „čistou“ indickou hudbu, i když se částečně, kvůli inspiraci, nahrávalo v Bombaji. „Držel jsem se indické kultury jako pozadí, ale cítil jsem, že jsme schopni zaměřit se na něco mnohem univerzálnějšího,“ vysvětlil.

A obsazení? Věru exkluzívní a kosmopolitní, ovšem spojené právě láskou k Indii. Legendární indický hráč na tabla Zakir Hussain, turecký klarinetista známý i z předchozích Dhaferových sestav Hüsnü Senlendirici a norský kytarista Eivind Aarset.

Web Web – Danceo of the Demons

Superskupina Web Web navazuje na svůj úspěšný loňský debut Oracle neméně příjemně dráždivým „démonickým“ world jazzovým tanečkem. Sóla brilantního saxofonisty Tonyho Lakatose se tu uvolněně i živelně proplétají s ethiojazzovými i nu-jazzovými názvuky ve hře německého pianisty a varhaníka Roberta Di Gioiy. Nejvíce ovšem ve studiu exceloval, vedle Lakatose, marocký zpěvák a hráč na guembri (či chcete-li sintir, basovou „loutnu“ maghrebských Gnawů) Majid Bekkas, přirozeně rozkročený mezi světy jazzu, arabské a berberské hudby i pouštního blues.

Wolfgang Muthspiel – Where the River Goes

Rakouský kytarista si dopřál další natáčení v hvězdném americkém obsazení. Na albu Rising Grace (2016) mu vyšla na výbornou komunikace s Bradem Mehldauem, Ambrosem Akinmusirem a Larrym Grenadierem, tak proč si ji nezopakovat? K jediné změně oproti předchozí nahrávce došlo na postu bicích. Zaneprázdněného Briana Bladea tentokrát nahradil neméně brilantní Eric Harland.

Ambrose Akinmusire – Origami Harvest

Právě americký trumpetista a skladatel Ambrose Akinmusire také vydal pozoruhodné album. Když ho kurátoři Manhattan Ecstatic Music Festivalu a St. Paul Liquid Music Series oslovili se zadáním „Jakou nejbláznivější představu máte?“, neváhal s odpovědí.

„Chci udělat projet o extrémech a dát dohromady věci, které jsou ve zdánlivě naprostém protikladu,“ rozhodl se. A přizval smyčcový Mivos Quartet, zaměřený na soudobou „vážnou“ hudbu, art-rappera Kool A. D. a jazzové hráče jako jsou bubeník Marcus Gilmore (Chick Corea, Gonzalo Rubalcaba) či pianista Sam Harris (Jason Moran, Gretchen Parlato). Bez ironie, tahle nepravděpodobná smyčcově klasicizující-hip hop- jazzová skládanka se mu vážně povedla!

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.