Vilém Spilka zve na narozeninový večírek, oslavencem bude JazzFestBrno

26. srpen 2021

Hostem pořadu Jazzové novinky byl brněnský kytarista, jazzový „tramp“, guru a festivalový dramaturg Vilém Spilka. Tentokrát proto, aby představil letošní program JazzFestu Brno a především oslavu festivalových dvacetin. Co se v Brně peče, můžete zjistit prostřednictvím audio záznamu.

Dvacet let existence JazzFestBrno hodlají jeho tvůrci oslavit s velkou parádou. Spolu s elitou účinkujících z „širší domácí scény“:

„Vymysleli jsme takový festival uvnitř festivalu. Na jediný den jsme pozvali dvanáct kapel na tři pódia. Což znamená, že začínáme už ve čtyři odpoledne a končit se bude kolem půlnoci. Doufáme, že půjde o takové komunitní setkání posluchačů a muzikantů z našich nejlepších kapel,“ láká Vilém Spilka na sympatickou akci. Proběhne v neděli 29. srpna v areálu divadla Husa na provázku, zahrnujícím hlavní sál, komorní sklepní sálek a venkovní Alžbětinskou scénu. Netřeba dodávat, že každé z pódií je ideální pro jinou muziku.

Na otázku, jak „jednoduché“ bylo sestavení dramaturgie festivalových narozenin, odpovídá Vilém bonmotem „dramaturgie je umění možného“, protože ne každý ze zvaných interpretů zrovna našel čas. „Měl jsem wish list, který se ovšem podařilo naplnit jen z části.“

Ale protože vše „zlé“ je k něčemu dobré, inspiroval zcela nenaplněný seznam přání plány budoucna, kdy se jistě podaří přilákat další kýžené interprety: „Uzrála mi v hlavě myšlenka, že podobný festival by se mohl pořádat každý rok, aby se měnící se česká scéna mohla takhle pěkně pravidelně scházet.“

Jazzová smetánka

S letošní sestavou účinkujících je Spilka spokojen, ač si na wish listu nemohl odškrtnout všechny položky: „Myslím, že se nám sem podaří dostat slušnou řádku těch nejlepších u nás. Když řeknu jména jako Jaromír Honzák, David Dorůžka, Muff, Cotatcha Orchestra s Lenkou Dusilovou, Emil Viklický s Pavlem Hrubým a tak dál, je vidět, že se nám podařilo vytipovat takzvanou smetánku.“

Také Vilém během rozhovoru ještě rychle zaloví v paměti a uvede další lákavá jména. Dorku Barovou, Jirku Slavíka, který odehraje jak sólový recitál pro kontrabas, tak koncert s novým projektem The Survivors, či Yvonne Sanchez Group. „Nebo takovou chill-outovou záležitost Zorba že ja Buddha, takže si každý přijde na své,“ uzavírá dramaturg pozvánku na festivalovou narozeninovou párty.

Čtěte také

Od akce JazzFestBrno 20 let přejde Vilém plynule k představení nového vydavatelství Bivak Records, propojeného s festivalem. Logicky následuje průlet programem JazzFestBrno:

„Nejvíce se těším, až si v klidu poslechu Billa Frisella, který zahraje v Sono Centru. Původní idea byla, že přijede jako host Chrise Pottera, což se ale kvůli covidu nepodařilo. Z termínových důvodů jsme museli koncert rozdělit a oba pánové přijedou se svými trii, Bill Frisell 28. září a Chris Potter 18. října. Bill Frisell vyzrál jako víno,“ svěřuje se dramaturg se svým posluchačským přáním.

Dodejme, že během JazzFestBrno se dále představí například kvůli pandemii odkládaná londýnská diva Nubya Garcia (28. listopad), baskytarový génius Marcus Miller (11. listopadu) nebo už 16. září pianista Gerald Clayton se svým triem, originálně fúzujícím jazz s hip hopem a R&B.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.