10 jazzových koncertů, které stojí za to slyšet v novém roce

31. prosinec 2018

Koncerty v Česku chystají Stanley Clarke, John Zorn či GoGo Penguin. Nový rok sotva začal a nabídka výjimečných jazzových vystoupení už je nepřeberná.

Pouhých deset tipů samozřejmě zdaleka nezachytí všechny zajímavé zahraniční návštěvy na našich pódiích. Snažili jsme se tedy dát přednost akcím, o kterých jsme se na webu ČRo Jazz zatím nezmínili nebo se jich dotkli okrajově. I tak jde jen o skromnou inspiraci k dalšímu pátrání v rozrůstajících se programech.

Tingvall Trio

30. 1. Besední dům, Brno

31. 1. Novoměstská radnice, Praha

Je příjemné potkat v novém roce staré známé. Na setkání máme přitom šanci hned dvakrát, v rámci koncertní řady pořádané Filharmonií Brno i pražské série Jazz Meets World. Trio švédského pianisty Martina Tingvalla, kubánského basisty Omara Rodrigueze Calva a německého bubeníka Jürgena Spiegela se vrací do ČR od roku 2011 a má tu skvělou pověst. Doslova telepaticky sehraná kapela nezměnila od svého vzniku v roce 2003 jediného člena a právem je řazena mezi nejzajímavější a nejinvenčnější současné představitele klasického jazzového obsazení.

Erik Truffaz & David Kollar

7. 2. Kino Vesmír, Trutnov

Již 21. ročník festivalu Jazzinec otevře nevšední událost. Švýcarsko-francouzský trumpetista Erik Truffaz se spojil se slovenským kytaristou Davidem Kollarem vlastně náhodou. Kollar měl hrát na akci Hevhetia ShowCase 2018 v Košicích s Arvem Henriksenem, se kterým natočil album. Jenže norský trumpetista onemocněl a Kollar musel na poslední chvíli shánět náhradu. Improvizované vystoupení se natolik povedlo, že se pánové rozhodli ve spolupráci pokračovat. Jejich druhý pódiový dialog proběhne právě v Trutnově. Mají i lákavou předskokanku, Lenku Dusilovou v sólovém recitálu.

David Helbock

13. 3. Besední dům, Brno

Narozen v malém rakouském Koblachu, vyrostl k velkému mezinárodnímu věhlasu. Patří k typickým „vypravěčům příběhů“, které dokáže zprostředkovat beze slov. V sólovém klavírním recitálu se nechal inspirovat „perskými bajkami, řeckou mytologií či Star Wars.“

Billy Cobham’s Crosswinds Project

20. 3. Sono Centrum, Brno

O lákavém programu JazzFestBrno jsme se již zmiňovali, ale vypíchněme jednu chuťovku pro milovníky fusion. Těm není třeba připomínat, že název Crosswinds neslo vynikající bubeníkovo druhé profilové album z roku 1974. Právě k materiálu zásadního titulu se Billy Cobham hodlá vrátit. Ovšem s novými lidmi a ze současného úhlu pohledu, pořád má dostatek invence, než aby šlo o pusté retro. 

Terence Blanchard E-Collective

26. 3. Jazz Dock, Praha

Famóznímu trumpetistovi, nadšenci pro žánrový synkretismus a neúnavnému pozitivnímu hudebnímu aktivistovi v boji proti bezpráví přidělili pořadatelé koncertu čestnou roli. Terence Blanchard se svým E-Collective zahájí festival Trumpet Days. Výborná volba.

GoGo Penguin

3. 4. Palác Akropolis, Praha

4. 4. Jazz Tibet Club, Olomouc

5. 4. JazzFestBrno, Sono Centrum, Brno

Složením by mohlo jít o typické klavírní trio, ale zatímco melodické a harmonické nápady a struktura skladeb vycházejí z klasiky a jazzu, rytmy čerpají z elektronické hudby. Právě toto setkání protikladů činí unikátní akusticko-elektronický zvuk GoGo Penguin tak vzrušující a vytváří tolik působivou a emocemi nabitou hudbu, která čerpá z kombinace vlivů od umělců jako Brian Eno, John Cage či Squarepusher. Je to tak, GoGo Penguin se vrací a zahrají v Praze, v Olomouci i v Brně!

Stanley Clarke Band

26. 4. Rudolfinum, Praha

Legenda fusion představí zdařilé aktuální album The Message (kterému jsme se věnovali i ve videorecenzi), ale samozřejmě můžeme čekat i „návrat do věčnosti“. Tedy vzpomínky na slavné časy superskupiny Return To Forever a další hvězdné chvilky basistovy kariéry.

Současnou sestavu Stanley Clarke Bandu doplní samí zajímaví hudebníci. Za pianem to bude původem gruzínský, nadějný mladý pianista Beka Gochiashvili. Elektrickým klávesovým nástrojům dá tentokrát přednost Cameron Graves, známý jako člen sestav Kamasiho Washingtona. Brilantní hráč na tabla, v Německu narozený syn afgánských rodičů Salar Nader se postará o autenticitu inspirací z indického subkontinentu. Za bicí soupravu usedne další mladý, ovšem dávno renomovaný virtuóz Shariq Tucker.

Sun Ra Arkestra Under the Direction of Marshall Allen

23. 5. Palác Akropolis, Praha

Odkaz geniálního fantasty a pábitele Sun Ra (který se na planetě Zemi sice narodil v roce 1914 v Alabamě jako Herman Poole Blount, ale jak „známo“, v roce 1993 se vrátil do své pravé dimenze a do skutečného domova na Saturnu) je stále živý. Stará se o něj dnes již pětadevadesátiletý (!) saxofonista Marshall Allen, od poloviny 50. let pamětník sestav futuristického bigbandu Sun Ra Arkestra. Právě on dohlíží, aby bylo mistrovo dílo předáváno autenticky. A možná i Sun Ra vyzařuje tu správnou energii z kosmických dálav.

Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner

1. 6. DOX, Praha

Do programu Pražského jara dávno neodmyslitelně patří také jazz. Dobře vybraný jazz. Vždyť Američanka s haitsko-francouzskou krví Cécile McLorin Salvant sklízí uznání jako velká naděje jazzového zpěvu a bývá přirovnávána k ikonám Billie Holiday, Sarah Vaughan a Ella Fitzgerald. Navíc snadno spojuje svět klasické a moderní hudby, vždyť má i klasickou pěveckou průpravu se specializací na baroko. Její hlas nejlépe vynikne v průzračném doprovodu neworleanského pianisty Sullivana Fortnera (Roy Hargrove či písničkář Paul Simon), který hrál s Cécile i na jejím aktuálním albu The Window.

John Zorn Bagatelles Marathon

20. 6. Fórum Karlín, Praha

Kdo jiný by měl popohnat jaro k létu? V předvečer letního slunovratu se do Česka po téměř dvou dekádách vrátí mystik, snílek, ale hlavně fantastický muzikant a neuvěřitelně plodný skladatel John Zorn. Nepřijede pochopitelně sám. V pětihodinovém koncertním „štafetovém maratónu“, který začne už v 19:00 hodin, si bude předávat prostor pódia celá plejáda experimentujících hvězd newyorského Downtownu. Namátkou Marc Ribot, John Medeski, Kenny Wollesen, Craig Taborn, Gyan Riley či Julian Lage.

Spustit audio