18. červenec: zpívající právník a první tramvaj v Česku

18. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 18. července, svátek má Drahomíra. Věříte, že taková jízda tramvají může být opravdu nevšední zážitek? Krásně to popsal Miloslav Šimek ve své skvělé povídce.

Myslím, že 18. července 1891 musel být v Praze obrovský poprask. Poprvé tam byla k vidění tramvaj, kterou netáhly koně, ale poháněl jí tajemný elektrický proud. V Berlíně už podobná jezdila deset let, ale ta pražská byla první v Čechách.

Zasloužil se o ní pan Křižík, propagátor elektřiny. Jistě by na to nesehnal peníze nějak lehce, ale naštěstí se v Praze tou dobou konala jubilejní výstava, tedy něco jako dneska EXPO, a tak se mecenáši plácli přes kapsu. První trasa vedla z Letné do Stromovky, ale po skončení výstavy pro malý zájem Pražanů brzy zanikla.

I dnes budeme přát k narozeninám. Jak se stane z právníka písničkář? Případ Iva Jahelky ukazuje, že to jde. Tenhle dačický rodák po získání titulu začal zhudebňovat kuriózní soudní případy a bylo to.

Lidé si ho všimli na Portě, vyšla mu první deska a některé jeho písničky jsou populární dneska. Ivu Jahelkovi je právě 64 let. Tak všechno nejlepší. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio