Adventní závin s marcipánem

Dobrým štrůdlem se nikdy nic nezkazí, to už mám vyzkoušeno, a není ani příliš důležité, co se do něj zabalí. 

Nedávno jsem se dočetla, že adventní závin může být plněný tvarohem a slazený mým milovaným marcipánem, kterého bych se ujedla. Jen jsem dosud nevěděla, do čeho ho dát. 

Ingredience
  • 2 listová těsta
  • 1 balení tvarohu
  • 2 žloutky
  • cukr dle chuti
  • vanilkový cukr
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g marcipánu
  • vejce na potření

Tak teď už to vím! Začneme ale u listového těsta – na jedno balení tvarohu potřebujeme těsta dvě, protože je ho přece jen dost. Rozválíme si je na placku a než začneme plnit, v misce si rozmícháme tvaroh se žloutky, dvěma lžícemi vanilkového cukru a vnitřkem vanilkového lusku. 

Velmi dobře promícháme a půlku směsi namažeme na jeden plát těsta, druhou pak na další. Marcipánu na jeden závin potřebujeme 75 gramů, nastrouháme jej nahrubo a posypeme jím tvarohovou směs. Smotáme závin, dokončíme druhou nohavici stejným způsobem a obě položíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a upečeme dozlatova tak, jak má závin vypadat, trvá to asi tři čtvrtě hodiny. 

Vůně vanilky a marcipánu krásně předznamená období, kdy se od pečení cukroví rozvoní celá kuchyň, a to už bude  brzy! 

autor: dak

Související

  • Závin se sladkým zelím

    Dnes budeme experimentovat se štrůdlem. Určitě už jste si vyzkoušeli do těsta zamotat všechno možné – sladké i slané, jablka, švestky, tvaroh, borůvky, nebo zase sý...

  • Tažený závin s rebarborou

    Jak využít rebarboru ještě jinak než na koláč nebo kompot? Mám teorii, že cokoli zavineme do štrůdlu, je nakonec úspěch, i když je to pro nás novinka.