Afonso Pais, Albert Sanz, R.J.Miller - Fluxorama

4. duben 2011

Tématem týdne ve vysílání Euro Jazzu je portugalský jazz. A také Albem týdne je snímek pocházející z Portugalska. Jde o album tria významného kytaristy Afonsa Paise v mezinárodním obsazení.

Formát tria ve složení kytara-hammondky-bicí, ale i hudební charakteristiky odkazují k albům Jimmyho Smithe nebo Kennyho Burrella. Rovněž interpretace standardů připomíná známá jména jazzové historie. „To album reflektuje můj obdiv k odkazu interpretů a improvizátorů na můj nástroj, kytaru, hlavně Wesu Montgomerovi a Jimu Hallovi, k nimž se bezpochyby stále vracím,“ říká Afonso Pais.

Pais (ročník 1978) studoval na Berklee College v Bostonu, ale hlavně na newyorské New School of Music, kde studoval například s kytaristy Kurtem Rosenwinkelem nebo Peterem Bernsteinem. Po ukončení studií se vrátil do Portugalska, kde realizoval řadu mezinárodních projektů a hudebních workshopů. Za zmínku stojí zejména dvě originální uskupení Experimentália a Terranova, na kterých se podílelo několik významných osobností newyorské jazzové scény.

Na evropském trhu rezonoval zejména jeho mezinárodní debut Subsequências (Enja, 2008), kde zúročil své americké zkušenosti, ale v ryze autorských kompozicích je dokázal propojit s prosluněností a feelingem portugalské hudby (podepsal se na tom tehdy i hostující Edu Lobo, tedy výrazný zpěvák druhé generace brazilské bossa novy). Album Fluxorama se naopak vrací zpět do historie, k McCoy Tynerovi, Gillespiemu, Waldronovi, Cole Porterovi.

02296826_0.jpeg

Trio se Španělem Albertem Sanzem a Američanem R.J.Millerem má delší historii, funguje již bezmála deset let. Sanzovo jméno přitom může být českým posluchačům povědomé díky jeho spolupráci s kytaristou Davidem Dorůžkou, s nímž v roce 2009 natočil CD Wandering Song. Rád pracuje v akustických sestavách, kde u akustického piana připomíná výraz Brada Mehldaua (např. album Metamorfosis, 2007), nicméně v rodném Španělsku je znám i coby technicky zdatný hammondkář. Pro Paise byl jasnou volbou, protože byl mimo jiné jeho bývalým spolužákem.

Sanz se na Paisově desce nemůže projevit natolik jako ve svých autorských projektech. Navíc repertoár je téměř výlučně zaměřen na balady. To zde vede ke srovnávání spíše s klasickými hammondkářskými vzory (tedy zaměření dosti jiné, než jak se v poslední době profiluje asi nejznámější český hammondkář Ondřej Pivec). Poslechněte si Sanzovo sólo ve standardu My one and only Love (R. Mellin/G.Wood):

Mladý bubeník R.J.Miller studoval na New School až později, ale v New Yorku s Paisem hrávali mnohokrát při různých příležitostech. Jak tvrdí Pais, tento bubeník má velmi otevřený přístup ke groovu. „Připomíná mi velmi originální bubeníky typu Paula Motiana, Eda Blackwella nebo Billy Higginse. Ani ne tak výkonem, jako spíš celkovým přístupem,“ říká k tomu.

Miller zde už kvůli baladickému konceptu nahrávky nedává takový průchod svému temperamentu, jak činí například na zmiňované akustické desce Metamorfosis (shodou okolností se Sanzem). Zde zastává roli citlivého doprovazeče, s výborným citem pro swing i témbry, které dané balady vyžadují. Poslechněte si jeho práci s metličkami v I Can’t Get Started (V.Duke):

Jak bylo řečeno, Fluxorama je album standardů, především balad. Nelze tedy Paisovi příliš vytýkat, že se zde více kompozičně neprojevuje (že to umí, dokázal na předešlé Subsequências). Paisova nová deska je zakotvena v klasické hammondkářské tradici a v tomto kontextu je třeba ji posuzovat. Zatímco za oceánem bychom podobných trií našli přehršel, v Evropě, natož v Portugalsku, patří k výjimkám. Slyšet je zde v tak dobré kondici pak patří přímo k očistným zážitkům.

Afonso Pais Trio - Fluxorama

Afonso Pais – el. kytara Albert Sanz – hammond organ R.J.Miller – bicí

02296827_0.jpeg

Label: JACC Records, 003

http://jaccrecords.wordpress.com/

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka