Afrikou křížem krážem s jihoafrickými Soweto Soul a malijským hráčem na kamale n’goni Harounou Samakem

28. červen 2020

Velké letní festivaly se zatím nemohou konat, ale připomenout si jejich atmosféru můžeme v Koncertech bez hranic kdykoli. Dnes se vrátíme do Rudostadtu, kde na jedné z hlavních scén v Heinrich-Heine Parku loni vystoupila skupina Soweto Soul, a na předloňský veletrh WOMEX konaný na Kanárských ostrovech.

Soweto Soul založili holandský kytarista Joep Pelt a jihoafrický Zulu raper Weza. Mezinárodní formaci dále doplňují jihoafrické zpěvačky a tanečnice a hudebníci z Chorvatska, Sureninu či Curacao.

Vyrůstal jsem na jihoafrické hudbě,“ říká Joep Pelt, „můj otec měl hodně vinylů starého mbaqanga a maskandi a zejména desku Indestructible Beat of Soweto, která inspirovala i Paula Simona k nahrání Gracelandu.“ Wesa k tomu dodává: „Procestovali jsme kus světa už s rodinnou kapelou, kde jsem začínal, když mi bylo osm. Až jsem potkal tohohle chlapíka,“ ukazuje na Joepa, „a hrát spolu budeme až do skonání světa.“

Soweto Soul, Rudolstadt 2019 – rozhovor s Joepem Peltem a Wezou

Rozhovor s Joepem Peltem a Wezou proběhl v zákulisí festivalu hned po skončení jejich vystoupení. Hudebníci v něm vysvětlují a upřesňují vznik skupiny, své inspirace a pohnutky i širší kontext jihoafrické hudby.

Harouna Samake

Druhá část Koncertu bez hranic nás zavede na veletrh WOMEX 2018. Harouna Samake z Mali zde vystoupil jak na velké scéně Atlantic Connections, s baskytarou, elektrickou kytarou a dvěma hráči na bicí, tak i v malém improvizovaném studiu Evropské vysílací unie v komorním a akustickém ladění.

Na rozdíl od malé loutny n‘goni připomínající ukulele je kamale n‘goni podobná velké západoafrické koře. Její zvukové a výrazové možnosti jsou tak velmi široké. Harouna Samake se proslavil zejména jako člen skupiny legendárního zpěváka Salifa Keity, ale nyní je uznávanou veličinou západoafrické hudby se svou pětičlennou kapelou Kamale Blues. Její členkou je i Harounova žena Assetou Diakite, která se podílí na vícehlasých vokálech.

Spustit audio

Související