Ángela Tröndle & Mosaik - Eleven Electric Elephants

28. únor 2011

„Hudba je jako mozaika,“ tvrdí rakouská zpěvačka, skladatelka a pianistka Ángela Tröndle. Se stejnojmennou kapelou, tedy Mosaik, nahrála rovněž snímek, který jsme zvolili za Album týdne.

Mosaik patří se svým albem Eleven Electric Elephants, které v loňském roce vydalo vídeňské vydavatelství Cracked Anegg Records, k nejoriginálnějším projektům rakouské jazzové scény poslední doby. V pořadí druhé CD, které sedmadvacetiletá Ángela Tröndle vydává, je oproti předchozímu odvážnější a mnohem kontrastnější.

Její kompozice jsou vyspělé, ale nechybí jim hravost. Navíc zde zkombinovala jazzové kvinteto se smyčcovým kvartetem, což dotváří originální zvukové barvy a struktury. Kvarteto zde není pouze doprovodem v pozadí, ale je rovnocenným partnerem, o čemž vypovídá i skladba The Tie of the Tiger. Jedná se údajně o parafrázi titulní písně filmu Rocky, která se jmenovala Eye of the Tiger. Poslechněte si ukázku:

Na albu Eleven Electric Elephants hraje kvinteto ve složení Siegmar Brecher – saxofony a basklarinet, Michael Lagger – klavír, Valentin Czihak – kontrabas a Philipp Kopmajer – bicí. Autorkou všech skladeb je zpěvačka, skladatelka a klavíristka Ángela Tröndle. Podívejte se na video z jejich společného vystoupení ve Vídni:

Ángela Tröndle se narodila v roce 1983 v Salzburgu, od dětství se věnovala hře na housle a klavír, především však zpěvu, který později vystudovala na Univerzitě v Grazu. Kromě zpěvu studovala také hudební pedagogiku, které se věnuje dodnes. V roce 2006 byla přijata na známou Manhattan School of Music, kde se účastnila workshopů mnoha významných jazzových osobností – mj. zpěváka Bobbyho McFerrina, skladatelky Marie Schneider, trumpetistky Ingrid Jensen a dalších.

New Yorku a zážitkům s ním spojeným věnovala své první album Dedication to a City, na kterém se již podílelo kvinteto Mosaik. V roce 2007 se vrátila do Grazu, aby zde absolvovala magisterské studium jazzové kompozice a aranžování u Eda Partyky. Poslechněte si nyní další ukázku, titulní skladbu Eleven Electric Elephants:

Mimo kompozic na Albu týdne je Ángela Tröndle rovněž autorkou všech textů. Výjimku tvoří následující ukázka, skladba Herbst, jejíž text pochází od básníka Rainera Maria Rilkeho.

Málo se ví, že Ángela Tröndle už v Česku vystupovala (na festivalu Jazzinec 2009), doufejme, že se tedy u nás brzy ukáže i s novým repertoárem

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.