Archeologové zkoumali místo budoucího dálničního obchvatu na západu Olomouce. Narazili na 130 hrobů z doby bronzové

3. duben 2024 10:42

Archeologové objevili nedaleko Křelova-Břuchotína v místě budoucího dálničního západního obchvatu Olomouce 130 hrobů z doby bronzové. Pohřebiště je podle nich svým rozsahem unikátní a řadí se k největším v regionu.

„Teď stojíme v prostoru pohřebiště z doby bronzové. Ty hroby patří nitranské kultuře,“ ukazuje archeoložka Vendula Vránová, která stojí před několika vykopanými hroby. Na poli nedaleko Křelova na Olomoucku jsou jich ale desítky.

Dohromady tady archeologové odkryli 130 pohřebních jam. „Počtem hrobů je to určitě unikátní. Zachytili jsme tři ze čtyř stran pohřebiště. Nemáme celý půdorys a vymezený rozsah té nekropole,“ popisuje antropolog Lukáš Šín.

Podle archeologů pohřebiště pokračuje ještě dál mimo lokalitu, kterou prozkoumali.  V hrobech leží kostry ve skrčené poloze. Při odkrytí pozůstatků podle ní archeology překvapilo uložení kostí.

„Máme tady velkou raritu, že velká část kosterních pozůstatků byla po určitém časovém úseku v hrobě znovu přeskládána. Nejsou v anatomické poloze,“ vysvětluje Vránová. Lukáš Šín navíc dodává, že lidé buď zemřeli jinde a do hrobu byli uloženi později, nebo se s jejich těly po smrti manipulovalo.

Velká část kosterních pozůstatků byla po určitém časovém úseku v hrobě znovu přeskládána.
Vendula Vránová, archeoložka

V hrobech pak archeologové nalezli také kostěné korálky, měděné ozdoby a šperky, kostěná šídla, pazourkové šipky do šípů a také hovězí žebra, která zemřelí dostávali jako milodary.

Archeologové na místě budou pracovat jen do začátku dubna. Poté si lokalitu převezmou naplno stavaři, kteří se pustí do stavby dálnice D35.

Proč se manipulovalo s ostatky zemřelých? I to se dozvíte v kompletní reportáži přiložené výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související