Bachovy narozeniny, na den přesně

16. březen 2020

Ano, na den přesně, ovšem podle juliánského kalendáře... Bach se narodil 21. března 1685, podle moderního kalendáře ovšem 31. března, tedy před 335 lety. O víkendovém dopoledni s ním strávíme 8 hodin na stanici D-dur.

Bachova hudba už kdekoho dostala z nejhoršího. Na sobotu 21. března připadá 335. výročí Bachova narození podle juliánského kalendáře. Společně s panem Radkem Menouškem jsme připravili osmihodinové vysílání, v němž zazní několik klíčových, zejména duchovních děl Johanna Sebastiana Bacha, ale také tvorba méně známá.

Logo

V sobotu od 8:00 začneme nejranějšími skladbami, zejména varhanními partitami, zazní ale také jedna z Bachových prvních duchovních kantát, Aus der Tiefen. A možná i jedna z nejlepších... Dále se zaposloucháme do Bachových světských kantát, nejen té slavné o kávě. V obou dopoledních zahrajeme také zajímavé transkripce Bachových děl, některé půvabné, jiné spíš sporné.

Sobotní dopoledne uzavřeme druhým dílem Matoušových pašijí pod taktovkou Václava Lukse, v nahrávce, která se zatím v rozhlase vysílala jen jednou.

V neděli budeme listovat knihou Alberta Schweitzera o Johannu Sebastianovi. Ta byla celá desetiletí hlavním zdrojem biografických dat o Bachovi, přesto vyšla v češtině teprve nedávno. Dojde i na obrovité Preludium a fugu Es dur, a to jak ve varhanním originále, tak v úpravě Arnolda Schönberga. A celou oslavu završíme jediným možným způsobem: kompletní nahrávkou Bachovy Mše h moll s Johnem Eliotem Gardinerem.

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu