The Bad Plus uvádějí Jazzový podvečer na Vltavě!

20. duben 2015

Americké trio the Bad Plus uslyšíme v pořadu Jazz Update také mluvit, a to víc než bývá obvyklé, uvedou totiž celý pořad sami.

Muzikanti minulý týden přijeli do Prahy a vystoupili v sobotu 18. dubna v Paláci Akropolis na devátém koncertu evropské části svého turné Science Fiction, pojmenovaného po slavném albu Ornetta Colemana z roku 1972.

Tradiční sestavu tria, Ethan Iverson (piano), Reid Anderson (kontrabas) a David King (bicí), tentokrát doplnila spičková dechová sekce, kterou tvořili saxofonisté Sam Newsom a Tim Bern, plus kornetista Ron Miles.

The Bad Plus: „Krásně zlí“ i v nové sestavě

The Bad Plus – Never Stop II (2018)

Populární trio mírných provokatérů v mezích jazzových zákonů stvrzuje zásadní změnu. Jak ji zvládlo na desce Never Stop II? Tak dobře, že ji volíme Albem týdne.

Převážně mladé publikum se nenechalo více než 40 let starou Colemanovou hudbou zaskočit a užívalo si bohatou nadílku úchvatné jazzové improvizace, která místy z původního alba Science Fiction vycházela jen velmi volně.

Kdo od The Bad Plus čekal hravost a lehkou ironii známou z jejich cover verzí rockových a popových hitů, odcházel asi celkem překvapený. Kdo ale tušil, jaký styl jazzu ho čeká, užil si příval invence a mimořádnou hru jedné z nejlepších současných jazzových trojic na světě.

Měli jsme možnost před koncertem strávit s touto svéráznou trojicí 20 minut času a připravit s nimi speciální vydání Jazzového podvečera. Uslyšíte program, v němž The Bad Plus uvádějí svou vlastní hudbu a ke každé skladbě vám prozradí něco zajímavého.

autor: David Brada
Spustit audio