BadBadNotGood vystoupí v Praze s novou vizí

1. srpen 2022

Kanadská kapela BadBadNotGood se proslavila kombinací jazzu a hip hopu a spoluprací se slavnými rappery. Soudě podle alba Talk Memory i ohlasů z nedávných vystoupení by ale koncert naplánovaný na 16. srpna do pražského Divadla Archa měl nabídnout další zajímavý posun.

I když BadBadNotGood určitě nezapomenou ani na osvědčené kusy a nakažlivé groovy. A jistě nepůjde o otáčku o 180°, vždyť ani dříve nechyběly v repertoáru kapely snivě rozvolněné pasáže a psychedelická hypnotičnost.

Loňské šesté studiové (pokud počítáme i kolaborativní titul Sour Soul s rapperem „Ghostface“ Killahem z Wu-Tang Clan) album Talk Memory, vydané po dosud nejdelší, pětileté pauze mezi deskami, je první nahrávkou BadBadNotGood bez zakládajícího člena, klávesisty Matthewa Tavarese. Ten se mezitím rozhodl věnovat raději sólové dráze.

„Rok nebo dva nám zabralo jenom to, že jsme prostě žili. Abychom se dostali do fáze, ve které je proces tvorby zase vzrušující,“ vysvětlili hudebníci dlouhou přestávku.

Právě dlouhá nečinnost ovšem přispěla k odchodu „netrpělivého“ Tavarese v roce 2019. „Po Mattově odchodu nám zase další dva roky trvalo, než jsme bez něj nalezli pro kapelu novou vizi.“

Přesto si muzikanti pochvalují, že se vyplatilo počkat: „Jakmile jsme vstoupili do nahrávacího studia, jednalo se o ten nejintenzivnější proces psaní, improvizování a natáčení, jaký jsme dosud zažili. Věříme, že studiové improvizace přiblíží posluchače k naší koncertní zkušenosti.“

I z tohoto prohlášení se zdá, že sound alba bude tentokrát úžeji souviset s tím pódiovým. Zmíněná nová vize, zahrnující zásadní podíl improvizace a zvukomalby, se přitom zdá být velmi silná.

Bez klávesisty, ale ne bez kláves

BadBadNotGood založili v Torontu jako trio právě klávesista Matt Tavares, basista Chester Hansen a bubeník Alexander Sowinski, vystupující pod uměleckým jménem Al Sow. V roce 2016 se jako stálý člen přidal saxofonista a flétnista Leland Whitty, který už ovšem s kapelou hostoval od dob druhého alba BBNG2 (2012).

Čtěte také

Talk Memory tedy nahrála kapela opět jako trio, sice s hosty, ale bez stálého klávesisty. Neznamená to ovšem, že by chyběly pro zvuk důležité syntezátory, varhany i piano. O povinnosti u harmonických nástrojů se podělili Hansen a Whitty, který navíc hraje také na kytaru. Zvuk studiové nahrávky zpestřuje i smyčcový orchestr, který aranžoval brazilský skladatel Arthur Verocai.

Navíc se zdá, že také koncertní podobu repertoáru podpoří hostující pódioví muzikanti. Svědčí o tom například amatérské video, pořízené během vystoupení BadBadNotGood v rámci festivalu Coachella Valley Music And Arts.

Zajímaví budou jistě i předskokani pražského koncertu, slovenští God & Eve. Základní členy indie-popového projektu s jazzovým i rockovým nádechem tvoří zpěvačka, kytaristka a klávesistka Eva Sajanová spolu se skladatelem, producentem, bubeníkem a klávesistou Richardem Grimmem. God & Eve zatím vydali dvě EP The Creation (únor 2021) a The Fastest Way To Deep Clean And House (listopad 2021), jejichž spojením vzniklo debutové album, publikované prostřednictvím labelu Slnko Records.

Spustit audio