Bayreuth 2020 – program zrušeného festivalu zazní na D-dur

12. červenec 2020

Epidemie přinutila pořadatele wagnerovského festivalu zrušit letošní ročník, který měl začít v Bayreuthu 25. července. Stanice D-dur proto připravila rozhlasovou repliku kultovního festivalu. Vysíláme ob den od 25. července.

V sobotu 25. července D-dur odvysílá od 20:00 stejnou operu, kterou měl letošní festival začít: Wagnerovy Mistry pěvce norimberské. V následujícím týdnu uvede stanice další čtyři opery z repertoáru Bayreuthského festivalu: Lohengrin, Parsifal, Bludný Holanďan, z tetralogie Prsten Niebelungů, která se měla letos v Bayreuthu odehrát v nové inscenaci, zazní Valkýra. S výběrem oper pomáhali i příznivci D-dur na Facebooku, ale v zásadě se drží dramaturgie, která měla letos na festivalu zaznít.

So 25. 7. Mistři pěvci norimberští

Po 27. 7. Lohengrin

St   29.7. Valkýra

Pá  30. 7. Parsifal

So  1. 8. Bludný Holanďan a Beethovenova Devátá

Všechny nahrávky uslyšíme s nejlepšími světovými pěvci, připomeneme, že v Bayreuthu působili i čeští zástupci: Ludmila Dvořáková, Karel Burian, Eva Randová a Ema Destinová. U dirigentských pultů se vystřídají Herbert von Karajan, Georg Solti, Marek Janowski, Pierre Boulez a Wilhelm Furtwängler. Rozhlasová replika festivalu vyvrcholí, jak bylo v Bayreuthu pro letošek v plánu, Beethovenovou Devátou symfonií.

Budeme vysílat vždy od 20:00. Virtuálními představeními vás provedou Lukáš Hurník a Jindřich Bálek.

Richard Wagner, partitury opery Valkýra

Spustit audio

Více z pořadu