Bergův Houslový koncert – s videonávodem k použití

11. duben 2020

Jeden z nejkrásnějších houslových koncertů 20. století můžete poslouchat z koncertu SOČRu  se slavnou houslistkou Leilou Josefowicz. Nejdřív se ale na to trochu připravme. „Návod k použití“ této skladby nabízí Lukáš Hurník.

Alban Berg patřil mezi autory, kteří komponovali ve stylu seriální hudby nebo dodekafonie. To jsou metody, které řadí za sebe tóny ne podle hudebních, ale podle matematických pravidel.

Alban Berg

Skladatel si vymyslí tónovou řadu, kde se žádný tón neopakuje. Pak užívá tóny z této řady a k žádnému se nesmí vrátit dříve, než užije všechny ostatní. Díky tomu se všechny tóny objeví ve skladbě stejně často, jsou si rovnocenné a skladba je zcela atonální.

Člověk by řekl, že výsledek musí být kočičina, a navíc úplně bez citu a výrazu. Ale to je omyl. Této metody využívali právě expresionisté, kteří chtěli svou hudbou vyjádřit maximum emocí. 

D-dur - výchozí obrázek

Bergův koncert s podtitulem Na paměť anděla je na první poslech plný citu. A s tou matematikou to v něm také není tak přísné: důkazem je hlavní téma skladby, což jsou postupně všechny čtyři prázdné struny houslí.

Mnohem víc se ale dozvíte v našem přípravném videu. A pak už si pusťte záznam koncertu, abyste slyšeli, jak tato teorie vypadá v praxi.

autor: LH

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.