Best of world music 2018. Poslechněte si speciál ArtCafé s Petrem Dorůžkou

4. leden 2019

Ankety, žebříčky i názory kritiků – to všechno jsou nástroje, kterými lze ohodnotit hudební produkci uplynulého roku. A které skladby byste si tedy neměli nechat ujít?

Pestrou nabídku na poli world music sleduje už plných 28 let rozhlasový panel World Music Charts Europe, jehož součástí je i stanice Vltava. V ArtCafé pravidelně vysíláme měsíční vydání žebříčku a aktuálně přinášíme průřez celoroční tabulkou, která má celkem 100 míst.

Hitparáda bez komerčních tlaků

Pořadí vychází z playlistů členů panelu, což znamená, že v tabulce najdeme i nahrávky vydané v předchozím roce, jako je třeba společné album Kronos Quartetu s africkou skupinou Trio Da Kali. Na rozdíl od jiných hitparád se tu neuplatňují komerční tlaky, takže výsledek je dán pouze nabídkou specializovaných rozhlasových pořadů a zájmem posluchačů. Díky tomu žebříček reprezentuje překvapivě pestrý záběr napříč kulturami i žánry. Na 17. místo například pronikla indická zpěvačka Anandi Bhattacharya, která spolu se svým otcem, renomovaným slidekytaristou, loni vystoupila  na festivalu Colours of Ostrava.

V tabulce se umístilo i poslední album naší skupiny BraAgas, která reprezentuje moravské hudební kořeny. Zajímavým zpestřením je i projekt  Yiddish Glory – The Lost Songs Of World War II, který mapuje zaniklou židovskou hudbu z území bývalého Sovětského svazu.  

Hudební esence Afriky

Důležité slovo mají v tabulce jak současní umělci z Afriky, tak historické reedice z období zlaté éry africké hudby. Ze všech kategorií vybočuje loňské album zpěvačky Angelique Kidjo, která pochází z Beninu, ale žije v New Yorku. Album Remain In Light je poklonou stejnojmennému albu skupiny Talking Heads.

Ta čerpala neokázalým způsobem z afrických kořenů dávno předtím, se termín world music stal trendem: nepoužívala ani africké nástroje či melodie, ale údernými a věčně proměnlivými rytmy vytvářela hudební esenci Afriky.

Mali patří k nejchudším zemím světa, nicméně zdejší hudba si na nedostatek pozornosti stěžovat nemůže. Je to i tím, že právě v této části Afriky leží kořeny hudby, z níž v Severní Americe vzniklo blues, takže i posluchačům, kteří nejsou na africkou hudbu zvyklí, zní nahrávky z Mali blízce a povědomě.

Fatoumata Diawara patří k nejmladší generaci malijských zpěvaček a její druhé album, natočené s doprovodem afrických i evropských nástrojů, proniklo na vrchol žebříčku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.