Bohatá podzimní úroda českého jazzu

11. září 2023

Letošní podzim je na česká jazzová alba velmi silný. Přinášíme přehled těch nejnovějších či teprve chystaných. 

V sadech v září a říjnu dozrávají jablka i hrušky, v hudebních vydavatelstvích zase zajímavá alba. Nabídka je co do „odrůd“ velmi široká, od opulentních symfonických a bigbandových hodů Tomáše Lišky a Jazz Dock Orchestra přes elektricky funkového Ondru Pivce, akusticky průzračnou Kristinu Barta či židovskou hudbu jazzově zkoumající trio Davida Dorůžky s Robertem Fischmannem, až po swingovou nostalgii Dáji Šimíčkové i Jana Smigmatora.

Tomáš Liška & Invisible World / Symfonický orchestr Českého rozhlasu – Synergy

Skladatel a basista Tomáš Liška dal svému symfonickému projektu výstižný název. Spojení world jazzové kapely Invisible World s velkým tělesem násobí síly nápaditých melodií a Liška přesvědčil jako brilantní aranžér. Navzdory vlastním slovům, publikovaným v tiskové zprávě: „Nepovažujise za symfonického skladatele, ale nahlédnout do barev tohoto světa bylo velmi inspirativní. Asi největšíradost mám z toho, že i po tom, co všechno jsem si s touhle deskou zažil, kolik času jsme spolu strávili,tak že mi pořád běhá mráz po zádech, když si ji pustím.“

David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák – Gilgul

Dorůžka a Fischmann se poctivě pustili dojazzových úprav židovské hudby sefardské i aškenázské, duchovní i světské, dávné i novější, do psaní ohlasových kompozica také zkoumání kořenů vlastních, rodinných.Výsledkem je muzika přesvědčivě procítěná, a přitom osobitě i současně uchopená.

„Hudba na albu Gilgul pro mě není póza. Když jsem vybíral materiál, zvláště do Šábesové suity (Erev Shabbat Suite), volil jsem ty melodie, k nimž jsem měl vždycky niterný vztah a doteď mě dojímají, když se občas v pátek večer vydám v Praze do synagogy,“ prozradil flétnista a hlavní autor repertoáru desky Robert Fischmann vrozhovoru pro magazín UNI.

Ondřej Pivec – Greatest Hits 4000

„Kapelu jsem pojmenoval Greatest Hits, protože vím, že nikdy žádné greatest hits mít nebudeme,“ žertoval Ondřej Pivec v rozhovoru pro podcast 32 Bar Talk. Neznamená to ovšem, že deska hitové ambice nemá. Právě naopak, zní nakažlivě tanečně a euforicky funky. Jakoby navzdory covidové náladě, za které projekt s Janem Steinsdörferem, Honzou Jakubcem a Filipem Ernstem vznikl.

Základ nahrávky pochází ze streamovaného koncertu JazzFestBrno on Screen. A Ondřej si na desce nějaký ten greatest hit dokonce zazpívá, byť převzatý (např. You Are So Beautiful od Billyho Prestona, proslavený Joem Cockerem) a zkresleně přes vocoder.

Kristina Barta – Endless Questions & Answers

Koncertně už Kristina Barta svůj projekt „v newyorském akustickém střihu“, ve kterém figuruje i původem slovinský, v New Yorku etablovaný saxofonista Jure Pukl, představila. Nyní je na řadě vydařená nahrávka kvarteta, které dále tvoří basista Peter Korman a bubeník Marek Urbánek.

„Na tomhle albu rozjímám o tématech, která mě hluboce ovlivňují nebo se mě dotýkala v minulosti. ‚Jsi jediný, kdo věří? Čemukoliv? Cítili bychom se svobodnější, kdybychom mohli strhnout hranice? Kdyby čas neexistoval? Kdyby strach neexistoval? Je hloupé hledat útěchu v minulosti. Ztráty a předčasné, zbytečné odchody ze světa se mě hluboce dotýkají,“ napsala skladatelka a klavíristka k myšlenkové koncepci alba.

Jazz Dock Orchestra – Tonight

„Za naprostý úspěch považuji vznik našeho vlastního big bandu Jazz Dock Orchestra. Inspirací byl známý The Vanguard Jazz Orchestra, rezidenční big band klubu Village Vanguard. Vznik rezidenční kapely je především zásluhou muzikantů, kteří ji pod záštitou Jazz Docku založili, Andyho Schofielda, Jana Jiruchy, Petra Kalfuse a Daniela Šoltise. Za to jim moc děkuji, Jazz Dock Orchestra považujeme za naší vlajkovou loď!“ prohlásil dramaturg klubu Jazz Dock Jakub Zitko v rozhovoru pro čtvrtletník Autor In.

Jazz Dock Orchestra úspěšně koncertuje od roku 2018 a nyní se konečně dočkal i „hmatatelné“ vizitky v podobě živého alba. „Výběr skladeb na desku byl na hlavních autorech původního repertoáru orchestru Andym Schofieldovi a Janu Jiruchovi. Chtěli jsme přijít s autorskými skladbami, takže volba byla jasná. Vybírali jsme z těch, které se během pěti let existence hrály na našich koncertech v Jazz Docku, a které se nám prostě nejvíce líbily,“ doplnil manažer a také saxofonista orchestru Petr Kalfus v povídání pro náš web.

Dája Šimíčková & Shadde Yadda - Potichoučku

Trocha nostalgie dokáže potěšit zvláště v podzimních dnech a swingová klasika z dvacátých až čtyřicátých let minulého století působí muzikantsky i tématy textů leckdy až překvapivě nadčasově. Dája Šimíčková oplývá tím správným druhem šarmu. O doprovod se starají znalci swingových kořenů z řad Originálního pražského synkopického orchestru či Melody Makers Ondřeje Havelky, nechybí ani samotný Havelka v roli hosta.

Jan Smigmator – Live In New York

I tohle album je příjemně swingově sentimentální. Jan Smigmator si splnil sen a vystoupil jako první český jazzový zpěvák ve slavné Carnegie Hall. A nejen to, v jeho kapele zahráli i střelci, kteří doprovázeli samotného Tonyho Bennetta. Byl by hřích nezvěčnit hvězdnou chvilku v podobě koncertního alba.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.