Bohemia Jazz Fest láká na fúze s world music

22. červen 2023

Svátky jazzu na historických náměstích Čech a Moravy se konají již po osmnácté, konkrétně v termínech od 11. do 18. července. Dorazí hudebníci ze Španělska, Portugalska nebo USA a reprezentativní jsou i domácí projekty.

Letos oproti loňsku při letmém pohledu na program jeden festivalový termín ubyl. Jazz zaplní náměstí po sedmero odpolední a večerů. V Praze tentokrát proběhne jediný festivalový den, ovšem s větším počtem účinkujících. Začíná se totiž 11. července už ve 14:30 hodin a vedle vyhlášení vítězů soutěže OSA zahraje rovnou patero sestav místo obvyklých tří.

V aktuálním programu možná můžeme postrádat opravdu slavná světová jména, jako byli v minulosti Julian Lage, Kenny Garrett, Roy Hargrove, Dee Dee Bridgewater, Dave Holland, John Scofield, McCoy Tiner, Bill Frisell, Joshua Redman, Hiromi či Charles Lloyd. BJF sám sobě nastavil laťku vysoko. Ale kvalita nezávisí na popularitě a o výtečnou muziku nouze nebude.

Některé sestavy zavítají na festival opakovaně. Například španělské Caminero Trio basisty Pabla Martína Caminera, perkusisty Paquita Gonzálese a pianisty Daniela Garcíi Diega, které dokázalo originálně přepracovat materiál typický spíše pro flamenkové kytary do formátu klavírního tria. Vrátí se na jedno z loňských „míst činu“, 12. července do Plzně.

Na festival se znovu vypraví také americké duo Tuck & Patti, které můžeme považovat za jedny z letošních headlinerů. Ovšem zatímco v „předcovidovém“ roce 2019 vystoupilo duo v Praze, Plzni a Liberci, letos zahraje v Hluboké nad Vltavou, Prachaticích a v Brně.

Za hlavní hvězdy festivalu lze považovat také kapelu Ranky Tanky z Charlestonu z Jižní Karolíny, která má na kontě už dvě ceny Grammy. První z roku 2020, udělenou v kategorii Best Regional Roots Music Album za desku Good Time. A druhou letošní, za živák Live At The 2022 New Orleans Jazz And Heritage Festival. O jakou „nejlepší regionální tradici“ jde? Muzikanti patří do komunity Gullahů, která si zachovala silné vazby na západoafrické předky.

Ranky Tanky fungují od roku 2016 a hned jejich eponymní debutová deska z roku 2017 slavila velký úspěch včetně toho komerčního. V repertoáru mají Ranky Tanky folkorní skladby Gullahů, ovšem „modernizované“ jazzovými postupy. Leccos napovídá překlad názvu kapely z dialektu Gullahů do angličtiny. Ranky Tanky znamená prý „Get Funky“. Energickému kvintetu se zpěvačkou Quianou Parler připadne důležitá úloha, totiž postarat se v Brně 18. července o finále celého letošního BJF.

Nevšední hudební zážitek slibuje i výstižně pojmenované trio Scandinavian Skies In Texas, tvořené finským kytaristou Niklasem Winterem, dánským saxofonistou Emilem Hessem a americkým bubeníkem Richardem Huntleym. V jeho tvorbě se spojuje americana se svými gospelovými, bluesovými i countryovými kořeny a severská jazzová zadumanost. Nejde přitom o žádný rychlokvašený projekt. Hesse a Huntleyho spolu můžeme slyšet už na albu The Great Bridge z roku 1999. Trio pak vydalo album You (2018). Na BJF vystoupí hned třikrát, viz program níže.

Velkým lákadlem, byť ne zcela jazzovým, je také slavný portugalský zpěvák Camané, který se svým kvartetem přijede co ČR vůbec poprvé. Camané patří spolu s Marizou či Anou Moura k nejslavnějším současným interpretům portugalského tradičního žánru fado.

Z Pyrenejského poloostrova dorazí i španělské duo Ernesto Aurignac & Julián Sánchez. Dialog saxofonu s klavírem obvykle těká mezi tradičním jazzem a „free“ avantgardou. Oba respektovaní hudebníci se poprvé setkali v projektu výstižně pojmenovaném Sindicato Ornette a na albu Live At Clasijazz (2010), na které navázaly další společné nahrávky.

Je jasné, že jméno Dana Bárty, který vystoupí v duu s Jaroslavem Friedlem, přiláká pořádné davy příznivců. Domácí hosté festivalu představují sympatickou kombinaci mezi zavedenými jmény jako Jaromír Honzák či Ondřej Štveráček a novými tvářemi. Kapelu NaOddBeat, která svým pojetím nadžánrové fúze festival otevírá, tvoří studenti Konzervatoře Jaroslava Ježka.

Výčet interpretů v článku není úplný, další jména najdete v programu. A netřeba asi dodávat, že vstup na všechny koncerty je, jako každoročně, zdarma.

Program BJF 2023

11. 7. Praha – Staroměstské náměstí - NaOddBeat, Petra Brabencová & Jazzfancies, Edi Nulz (AUT), Aurignac & Sanchez Duo (ESP), vyhlášení vítězů autorské soutěže OSA, Camane Quartet (POR)

12. 7. Plzeň – Náměstí republiky - Ondřej Štveráček Quartet, Aurignac & Sanchez Duo (ESP), Caminero Trio (ESP)

14. 7. Hlubová nad Vltavou – nám. Čsl. Armády - Petra Brabencová & Jazzfancies, Scandinavian Skies In Texas (USA, FIN, DEN), Tuck & Patti (USA)

15. 7. Prachatice, Velké náměstí – Jaromír Honzák Quartet, Scandinavian Skies In Texas (USA, FIN, DEN), Tuck & Patti (USA)

16. 7. Domažlice – zahrady pod Chodským hradem - Jaromír Honzák Quartet, Scandinavian Skies In Texas (USA, FIN, DEN), Dan Bárta & Jaroslav Friedl

17. 7. Brno – Dominikánské náměstí - Ondřej Štveráček Quartet, Ondrej Krajňák Trio (SK), Tuck & Patti (USA)

18. 7. Brno – Dominikánské náměstí - Jaromír Honzák Quartet, Pale Male Quartet (AUT), Ranky Tanky (USA).

 

Spustit audio