Boskovice lákají na česko-německý jazzový program

5. červenec 2021

Festival pro židovskou čtvrť každoročně pamatuje na specializované jazzové pódium. Letos o druhém červencovém víkendu nabídne německé interprety Drumbone Aerdnah Trio, Olicía či Hofmann-M8-Dorsch i nadějné domácí projekty.

Festival Boskovice letos proběhne od čtvrtka 8. do neděle 11. července, přičemž jazzový program je soustředěn do dvou dnů, pátku a soboty. A na jedno místo, do inspirativního prostředí boskovického zámeckého skleníku. Letošní dramaturgická linie je přitom naprosto jednoznačná. Představení experimentující německé scény a její provázání s tou naší.

Německé Drumbone Aerdnah Trio zaujme už neotřelou nástrojovou kombinací. Název Drumbone původně vznikl díky spojení bubeníka Ernsta Biera (uznávaného hráče, který strávil několik let na newyorské scéně a za sebou má spolupráci například s americkým vibrafonistou Davem Pikem či trombonistou Garym Velentem) a trombonisty, flétnisty a skladatele Güntera Heinze, rozkročeného mezi volnou improvizací, jazzem i soudobou hudbou. Ona delikátní zvuková barva ovšem vznikla tehdy, když se k duu přidala harfenistka Andrea Dorschner.

Na originální sound improvizované hudby sází i trio houslistky Andrey Hofmann, bubeníka zvaného M8 (nejde o robota, vlastním jménem je to Matthias Macht, žák německé freejazzové legendy Güntera Sommera) a zvukového kouzelníka s analogovou elektronikou Heriberta Dorsche, známého např. z projektu Freelectric. Když si přimyslíme zcela odlišný background jednotlivých členů tria, tedy klasické vzdělání houslistky, jazzovou průpravu bubeníka a „laboratoř“ z oscilátorů, je jasné, že půjde o neobvyklý hudební koktejl.

Mezi hosty festivalu měl být i samotný Günter Sommer, přesněji jeho triový projekt Hilpert-Sommer-Lucaciu. Bubeník bohužel musel cestu do Boskovic ze zdravotních důvodů zrušit. Místo v programu ovšem nezůstalo nezaplněno. Na poslední chvíli přijalo pozvání mladé drážďanské trio ddc\, podle vlastních slov „propojující staré dobré kouzlo fusion a jazzových harmonií s hiphopovými vibracemi“. V roce 2019 ddc\, tedy kytarista Jonah Roth, klávesista Vincent Meißner a bubeník Henri Reichmann, debutovali zdařilou EP deskou Trinitatis:

Německé duo Olicía tvoří dvě zpěvačky s jazzovou průpravou, Anna-Lucia a Fama. Basové linky, patterny perkusí, zvukové plochy a vůbec doprovod si vytvářejí v reálném čase pomocí looperu a další „živé“ elektroniky.

Nadnárodní projekt

Vedle samostatného vystoupení se ovšem Olicía spojí také s domácím CrossOver Quartetem, zaměřeným na slučování principů soudobé komorní hudby a jazzu, ve kterém hrají houslista Tomáš Bačovský, cellistka Judita Škodová a pianista Marek Novotný a zpívá Josefina Čermáková. Jedna zajímavost: Pokud další vlna epidemie nepřekazí podzimní pódiové dění, jednorázová spolupráce Olicía a CrossOver Quartet, připravovaná speciálně pro Boskovice, by se měla stát spoluprací dlouhodobější. V plánu jsou společné koncerty v Praze a Drážďanech.

CrossOver Quaret odehraje i vlastní recitál. A protože Marek Novotný koncertoval v Boskovicích ještě jako málo známý student, jde vlastně o takový sympatický návrat na místo činu.

Jazzový program je zajímavý také mapováním nadějí zdejší mladé scény. Funk-soulový projekt s poněkud mnohoznačným názvem Soul Ožil založili studenti „Ježkárny“ v čele se soulově přesvědčivou zpěvačkou zastřeného hlasu Eliškou Urbanovou. V Boskovicích zahraje také stále respektovanější B/Y Organism klávesisty Daniela Bulatkina a kytaristy Kirilla Yakovleva. Nebude chybět skupina Uthando, která letos zvítězila v soutěži Jazzfruit a prostřednictvím labelu Ma Records publikovala debutové album.

Boskovice jsou ovšem festivalem multižánrovým. Pokud nejste fixováni jen na jazz, program nabízí na několika pódiích ohromnou škálu hudby od alternativy přes world music po rock (maďarské punkové Aze N, slovenské ambientně snivé i breakbeatově razantní Autumnist, Kaschauer Klezmer Band, Tara Fuki, Midi lidi, Načevu, Zuby nehty, Zvíře jménem podzim atd.), divadelní a filmová představení, výtvarné projekty, workshopy či přednášky. To všem v příjemně komorním a v pravém smyslu rodinném prostředí.

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice

Pátek 9. 7. 2021

Drumbone Aerdnah Trio (Německo)

ddc\ (Německo)

International Jazz Connection (ad hoc setkání hostů festivalu)

B/Y Organism

Soul Ožil

Sobota 10. 7. 2021

Olícia

CrossOver Quartet

Hofmann-M8-Dorsch

Uthando

Spustit audio