Boskovický festival jazzuje v česko-německé souhře, přijede „Baby“ Sommer

20. červen 2023

Jazzová dramaturgie Festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice se dlouhodobě věnuje německé scéně a jejímu prolínání s tou naší. Platí to i pro 21. ročník, jehož jazzový program proběhne 7. a 8. července a představí vedle hlavní hvězdy Güntera Sommera také milesdavisovský projekt Code M.D., duo Skip Action a jen pro festival založenou kapelu německých a českých hudebníků.

Legendární německý bubeník Günter „Baby“ Sommer s ohromným úspěchem vystoupil v Boskovicích už v roce 2015, jeho koncert se stal malou místní legendou. I proto se dramaturgie festivalu snažila mistra improvisingu a neobvyklých zvuků nalákat znovu, ale navzdory příslibům překazily plánovaný předloňský, respektive loňský hudebníkův „návrat na místo činu“ zdravotní a rodinné problémy. Nicméně letos je vše na dobré cestě.

Avantgardistovy osmdesátiny

Neúnavný „věčný Baby“ Sommer navíc zavítá do Boskovic v roce kulatého výročí. Což stojí za připomínku tvorby umělce, který od 70. let minulého století zásadně ovlivňuje nejen německou avantgardní jazzovou scénu a má za sebou spolupráci s ikonami jako Cecil Taylor či Wadada Leo Smith.

„Letos Baby oslaví 80. narozeniny, a proto jsme opravdu rádi, že se tentokrát podařilo jeho vystoupení zorganizovat. Během dvoudenního workshopu bude tato jazzová legenda předávat zkušenosti mladým jazzovým hudebníkům a vytvoří s nimi boskovický Baby Sommer Workshopband. Bude to nepochybně jedinečný zážitek,“ láká jeden z dramaturgů, Viktor Slezák.

Dodejme, že ony osmdesátiny oslaví Sommer 25. srpna. Na vystoupení opět určitě opět překvapí nejen přírůstky do svého arzenálu gongů, tubulárních zvonů, etnických perkusí a netradičních předmětů, na které lze tvořit hudbu, ale hlavně invencí.

Srážka jazzu s folklorem

Sommerův WorkshopBand nebude jedinou německo-českou formací na scéně festivalu. Tradicí se v Boskovicích stávají česko-německá setkávání, speciálně pro festival vytvořené nadnárodní projekty. V minulých ročnících šlo o sestavu Strategy Of Tension, ve které se prolnuly kapely Hartmuta Dorschnera a Ondřeje Štveráčka, a o spojení CrossOver Quinteta Marka Novotného s duem Olicía.

Letošní setkání slibuje mimořádnou míru zajímavosti. Dostalo vtipný název Culture Clash, ale jistě nepůjde o kulturní kolizi, to spíše o synergii. V jedné kapele se totiž setkají němečtí jazzmani a moravská cimbálovka. Jazz budou reprezentovat z loňska známý saxofonista Hartmut Dorschner a jeho spoluhráči, lidovku houslista Zdeněk Pechoušek (zaměřený jinak na klasiku) a jím sestavená cimbálová muzika.

V repertoáru Culture Clash má dojít jak na aranžovanou a před koncertem nazkoušenou tvorbu, tak na improvizaci. V Boskovicích proběhne premiéra projektu. Ale stejně jako v případě předchozích česko-německých jazzových setkávání, v plánu je pár repríz, byť jde stále o exkluzivní projekt.

Miles Davis a Drážďany

Festivalový koncert drážďanského projektu Code M.D. připomene, ovšem po svém, pozdní tvorbu Milese Davise. Především období s Marcusem Millerem, kdy trumpetista přibral ke svým funkovým inspiracím hip hop, soul a elektroniku. Code M. D. založili jako svoji libůstku už v roce 1987 členové alternativně rockové kapely Dekadance, s basistou Tomem Götzem (hrál například s Mikem Sternem, Chesterem Thompsonem a – Günterem Sommerem) jako hlavním iniciátorem.

Připomeňme, že v roce 1987 byli Code M.D. vlastně současníky alba Tutu (1986), které považují za jedno z hlavních východisek svojí tvorby. Sound pozdního Davise nejen důkladně znají, ale měli čas ho osobitě rozvinout.

Zatímco Code M.D. slibují funkový nápor, duo Skip Action nabídne členitější, komornější tvorbu. Ovšem s tím, že bubeník Matthias Macht neváhá ani s razantnější hrou a kytarista Jens Berger dokáže díky looperu utkat pěkně husté předivo zvuků i hluků. Skip Action svůj styl s nadhledem nazývají „power-play-crunch-free-jazz“, což leccos napovídá.

Dramaturgie boskovického festivalu dobře volila i „reprezentaci“ domácí jazzové scény. Nebude chybět aktuální projekt Tomáše Sýkory s Aid Kidem, na oktet rozšířená sestava HLASkontraBAS a kapela Zorba že ja Buddha.

Boskovický festival nabízí kromě jazzu také mnoho zajímavého z oblasti alternativního rocku, folku či world music. Nemluvě o filmových projekcích a divadelních představeních.

Pátek 7. července, Zámecký skleník

19:00 Skip Action

20:30 HLASkontraBAS oktet

22: 00 Tomáš Sýkora Trio & Aid Kid

23:30 Code M.D.

Sobota 8. července, Zámecký skleník

19:00 Günter „Baby“ Sommer sólo

20:30 Günter „Baby“ Sommer WorkshopBand

22:00 Zorba že ja Buddha

23:30 Culture Clash – Folklore Jazz

Spustit audio