Brad Mehldau zhudebnil pandemický deník

24. červen 2020

Fenomenální pianista a skladatel nechává prostřednictvím hudby nahlédnout do pocitů, jaké prožíval během izolace. S jeho obavami, nejistotami a hlavně nadějí se posluchač snadno ztotožní.

Pandemie zastihla Brada Mehldaua s rodinou v jeho holandském domově. A stejně jako mnoho ostatních umělců, nenechal se izolací odradit od tvorby. Naopak, zpracoval emotivní prožitky do více než půlhodinové suity April 2020 pro sólové piano.

Z lyrických, nápaditě melodických částí suity je cítit jasná inspirace evropskou klasickou hudbou, od Mehldaua ostatně očekávaná. Nejde zde o Mehldauův emotivní, taktéž brilantní improvising, ale slyšitelně o hudbu pečlivě promyšlenou a rozvrženou.

Skladba VI. uncertainty z alba April 2020:

Význam jednotlivých částí dvanáctidílné suity naznačují už názvy jako III. Keeping Distance (Udržování odstupu), VI. Uncertainty (Nejistota) či XI. Family Harmony (Rodinná harmonie). Ale zase tak polopatický a jednosměrně zaměřený Brad není. Řada témat má nadčasovou platnost. Proto poskytl k albu na svých webových stránkách i obsáhlé vysvětlení.

„Suite: April 2020 je hudebním snímkem života za jeden měsíc ve světě, ve kterém jsme se najednou ocitli. Snažil jsem se pomocí piana zobrazit některé pocity, které jsou nové a společné pro nás všechny. Například v Keeping Distance jsem sledoval zkušenost dvou lidí, kteří jsou sociálně vzdáleni, ale stejně je cosi nevysvětlitelně spojuje, a možná i osvěcujícím způsobem. Protože i když byla pandemie těžká, poskytla také určité poznání,“ vysvětluje Mehldau.

Ono fyzické oddělení a zároveň spřízněnost dvou lidských bytostí pak Mehldau v Keeping Distance hudebně znázornil dvěma odlišnými, „oddělenými“, ale při spojení harmonicky souznějícími melodickými linkami, hranými levou a pravou rukou. Skladbu lze brát jako zcela obecné podobenství izolace ve vztahu, korona nekorona.

Brad Mehldau vypráví o vzniku alba a hraje živě ukázku: 

Ačkoliv třeba Uncertainty popisuje autor jako hudební vyjádření „hlubokého strachu z nejisté budoucnosti“, celá suita zdaleka nepojednává jen o obavách a depresích. Můžeme sledovat vývoj hudebníkových myšlenek od prvotního zmatení a tísně k hledání čehokoliv dobrého na nastalé situaci.

Málem rozverná, swingující skladbička In The Kitchen (V kuchyni) odstartuje závěrečnou trojici částí suity, ilustrující díky izolaci a dostatku času „mnohem hlubší rodinné propojení, než jsme cítili kdy dříve“. Suitu končí Lullaby, „ukolébavka pro každého, kdo v současné době těžko usíná“.

Písničkářské přídavky

Obsah alba se neomezuje jen na suitu. Brad Mehldau nezapomněl na svoji schopnost osobitě přepracovávat skladby z jiných žánrových oblastí a vhodně vybraný repertoár připojil ke koncepčnímu celku.

„Slova písně Don’t Let It Bring You Down (Nenechej se tím zlomit) od Neila Younga pro mě vždy představovala dobrou radou v těžkých situacích,“ vysvětluje Mehldau důvod instrumentálního uchopení skladby rockového písničkáře. „A písničku New York State Of Mind od Billyho Joela mám rád od svých devíti let,“ pokračuje.

Skladba New York State of Mind z alba April 2020: 

Do třetice coverů a na úplný závěr alba zvolil pianista vkusně a bez sentimentu uchopený popový standard Look For The Silver Lining, původně muzikálovou baladu Jerome Kerna z roku 1919. Symbolika „blýskání na lepší časy“ je tím podtržena.

Vedle optimistického finále však pianista v poznámkách k albu zdůrazňuje i zděšení nad stavem současné Ameriky, které se do nahrávky pochopitelně také propsalo:

„Jsou to bolestivé časy. Od té doby, co vypukla pandemie, jsem nebyl v U. S. Nádherně si žiji s rodinou v Holandsku. Jenže musím sledovat hrůzy v rodné zemi, kterou samozřejmě stále miluji. Od nesmyslné smrti George Floyda vnímám, co pro mě znamená být anti-rasistou. Jde o termín Ibrama X a rozhodně není totožný jako ‚nebýt rasistou“. Už nelze zůstat pouze neutrální, je třeba postavit se proti…“

S myšlenkou na nezajištěné kolegy

Spokojený a zajištěný život v Holandsku neznamená, že by Mehldau zapomněl na méně šťastné americké hudebníky. Album vychází na vinylu ve sběratelské, luxusní edici, v počtu tisíc podepsaných výlisků. Plných 90% z tržby, tedy vše po odečtení výrobních a distribučních nákladů, posílá Mehldau na fond nadace „America’s COVID-19 Musicians‘ Emergency“.

Po hudební stránce pak jde o počin, který rozhodně není limitován na současnost. Muzika splňuje všechny předpoklady, aby se k ní dalo vracet i v dobách, kdy veškeré pandemické peripetie pominou. Stejně jako se lze po letech kochat naprostou většinou Mehldauových alb.

Brad Mehldau – Suite: April 2020

Label: Nonesuch Records, 2020

www.bradmehldau.com

Spustit audio