Březen 1939: Pánové, kdo se obětuje tentokrát? Osudy prvního protektorátního předsedy vlády Berana

21. březen 2019

Prvním protektorátním předsedou vlády se stal rodák z jižních Čech Rudolf Beran. Ve funkci ale vydržel pouhých 43 dní. 

I během této krátké doby se však musel z titulu své funkce setkávat s vysoce postavenými okupanty, což mu po válce a následném zúčtování samozřejmě přitížilo. Už v květnu 1945 byl zatčen a obviněn z kolaborace s německými okupanty.

Pár týdnů poté se odehrává i dnešní dokudrama scenáristy Eduarda Burgeta. Je červenec 45. roku, jsme na ministerstvu vnitra v kanceláři vyšetřovatele Václava Laciny…

V dokudramatu Eduarda Burgeta účinkovali Jiří Untermüller, Pavel Oubram a Václav Švarc. Režie Martina Schlegelová, mistr zvuku Michal Kolář, natočeno v českobudějovickém rozhlasovém studiu.

Osud Rudolfa Berana je velmi pohnutý. Vrcholný představitel Agrární strany byl nacisty vězněn za odbojovou činnost a ihned po skončení druhé světové války byl znovu zatčen a odsouzen poválečnými představiteli státu. Ve vězení zemřel a dodnes nebyl rehabilitován.

O osobnosti Rudolfa Berana, posledního předsedy vlády předválečného okleštěného Česko-Slovenska, který ve své funkci setrval i po 15. březnu 1939, mluvila Zuzana Marková s historikem Jaroslavem Rokoským.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.