Budoucnost Žižkova je teď. Právě se rozhoduje, co tu bude za deset let, říká šéf Žižkovské noci

21. březen 2019

„S festivalem jsme se báli, že budeme mít až moc prostor. Dva roky zpátky jsme měli 60 klubů a za dva roky jsme se dostali na 40,“ říká mi Marek Dočekal, šéf kulturního festivalu Žižkovská noc. Prošli jsme se spolu po zaniklých i nových klubech a dalších kulturních prostorech na Žižkově a diskutovali o tom, jak se tato pražská čtvrť proměnila, jestli si Žižkov ještě dokáže uchovat specifický charakter a jak ve skutečnosti vypadá místní živá kultura.

Naši procházku začínáme v nedávno zavřeném klubu Baryton v Husinecké ulici. „Problém je v tom, že tady byl skvělý klub, scházeli se tady místní a fungovalo to skvěle,“ říká Marek Dočekal. Důvodem k jeho uzavření byl prý hluk, na který si stěžovali sousedé. „Lidé si stěžují, i když jsou tady jen akustické koncerty, třeba blues. Někde se to táhne nahoru a my zatím nevíme kudy,“ vysvětluje svůj pohled Honza Pařil, který se snaží klub znovu zprovoznit. Počet klubů zapojených do programu festivalu klesá podle Marka Dočekala mimo jiné právě proto, že některé zanikají kvůli výtkám sousedů.

Logo

Scházíme po schodech do Orebitské ulice, kde mi Marek ukazuje místo, které se nezavřelo, jen proměnilo. A to je podle něj také dobře. „Současný Bike Jesus je integrální součást Žižkovské noci. Pro mě osobně se jedná i o velký kus minulosti. Před deseti lety jsme tady dělali první koncert, to se to ještě jmenovalo Jet club, pak se to přejmenovalo na Saturnin. Je tady nějaká kontinuita toho, jaký Žižkov byl, je a třeba i může být,“ dodává. Bike Jesus není jen hudební klub, ale i bar spojený s cyklodílnou. „Tohle je můj největší sen. Kombinace baru, u kterého můžete být, a zároveň dílny, kde můžete sledovat mechanika, jak vám spravuje nebo staví kolo. My se neschováváme do sklepa jako většina servisů, ale ten vtip je to, že to děláme veřejně před lidmi,“ popisuje koncept Bike Jesus jeho majitel Martin Kontra.

Hned naproti je infocentrum Salé, kde mimo jiné probíhají komunitní kuchyně a Marek tam vaří s kolektivem Food Not Bombs. A od Bike Jesus a Salé pak stačí jen rychle přejít k relativně nově vzniklému Prostoru 39. „Prostor 39 začal přibližně před rokem a čtvrt, kdy jsme objevili tenhle prázdný dům. Dlouho předtím jsme přemýšleli o místě, kde bychom udělali nějaký multifunkční prostor, kde bych měl já fotostudio a byly by tam přednášky a tak,“ vysvětluje nám Pavel Matěj, jeden z lidí, kteří toto centrum vytváří.

Vyklízení Autonomního sociálního centra Klinika

U památníku s Markem chytáme autobus a jedeme na zastávku Černínova. Míříme k dnes už zaniklé Klinice, ale cestou se ještě zastavujeme u bývalé hospody Roháčovka. „To byla hospoda pro místní. Scházely se tady různé kolektivy a partičky. Jak se čtvrť mění, jak to gentrifikace vytlačuje dál, tak tady vznikla taková pěkná plzeňská restaurace, která je ale úplně bez identity. Není to místo, kde by vznikaly nové sociální vazby a ty staré by se utvrzovaly,“ popisuje Marek příznaky procesu, který postihuje většinu Žižkova i dalších pražských městských částí.

Starý dělnický Žižkov mizí, jeho tvář mění vysoké nájmy i Airbnb. Dokáže se ubránit gentrifikaci?

Žižkov

Měsíční nájem ve výši skoro 100 000? Luxusní kavárničky a gurmánské obchůdky? Pro většinu lidí to asi nebude to první, co se jim vybaví, když se řekne Žižkov. Některé části této čtvrti, dříve spojované nejčastěji s dělníky a bohémou, tak ale dnes už vypadají. Někomu to vadí, jiní nový vzhled vítají, těžko ale popřít, že se Žižkov gentrifikuje. Jaké hrozby, ale i možné výzvy, s sebou tenhle proces přináší?

Od Parukářky se díváme do zahrady bývalého Autonomního sociálního centra Klinika a diskutujeme o budoucnosti čtvrti. „Ta budoucnost Žižkova je teď. O tom, co se bude dít za pět nebo deset let, se rozhoduje teď. A jak bych to chtěl vidět já? Osobně doufám, že komunitně a umělecky. Doufám, že budou vznikat nové prostory, aby se člověk mohl realizovat a žít ve městě, kde mu to dává smysl,“ dodává milovník Žižkova Marek Dočekal.

Pusťte si celou reportáž a projděte se s Markem Dočekalem a Evou Svobodovou po zaniklých klubech i místech, kde na Žižkově kulturní život stále odolává gentrifikaci. Festival Žižkovská noc probíhá od 21. do 23. března.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.