Bylo to náročné, ale krásné, říká Laďa Kerndl o svém působení na zaoceánských lodích

16. únor 2011

Ve středu (16. února) byl dopoledním hostem moderátorky Martiny Kociánové zpěvák Vladimír Kerndl, hvězda české swingové a jazzové hudby.

„Český Frank Sinatra“, jak je pro svůj chraplavý hlas přezdíván, hrál a zpíval 25 let na zaoceánských lodích a láska k hudbě jej neopustila dodnes. Své evergreeny, tentokrát filmové, vydal nedávno na svém v pořadí už 15. CD. Album nazvané prozaicky Filmové melodie vyšlo k jeho půlkulatým narozeninám a na dvou nahrávkách hostuje jeho dcera Tereza.

Laďa Kerndl ještě nějaké hudební nesplněné přání? ,,Já myslím, že jsem si už splnil kromě jednoho všechny. Zkomponoval jsem několik písniček, které mám v šuplíku léta letoucí a každý rok nějaká přibude. Jsem sice trochu špatný textař, ale můj poslední nesplněný sen je, že bych si vydal cédéčko své muziky se svými texty. Možná se mi to podaří.“

Dnešní host však výčet svých činností nedávno rozšířil. Kromě hudby se věnuje i herectví. Této nové příležitosti se chopil jako obvykle s entuziasmem sobě vlastním. Ztvárnil hlavní roli v novém filmu Ostrov svaté Heleny. Jak se k natáčení dostal? ,,Měl jsem možnost setkat se panem režisérem Vlastimilem Šimůnkem, který točí hlavně dokumentární filmy, mezi jinými i Třináctou komnatu. Když točil tu o mně, tak jsem od něj dostal nabídku, že bych se mu hodil do do hlavní role. Film Ostrov svaté Heleny začal točit v roce 2005. Zčásti se odehrává v české vesnici Svatá Helena v rumunském Banátu. Prožili jsme tam 12 dní, bylo to velice přínosný, mám na to krásný vzpomínky ... V tomto filmu hraje moji dceru Tatiana Wilhelmová, velmi milá a příjemná herečka, mého kamaráda hraje Pavel Bobek.“

Laďa Kerndl si ve filmu zahrál zpěváka Františka, který většinu svého života strávil na zaoceánských výletních lodích. Jenže dnes je jeho někdejší sláva pryč a s ní vzaly za své i peníze. Františka poslední dobou obklopuje jen samý zmar. Opouští ho hlas, zdraví, dcera i manželka. Zůstává v opuštěném bytě se svými vzpomínkami na někdejší třpytivý život, společnost mu dělá jen psí společník a nemocný kamarád Gusta. Právě on mu poradí, aby se svou dceru rozhodl najít. František se tedy vydává do tisíc kilometrů vzdálené krajanské vesnice ... Podle slov Ladi Kerndla je Ostrov svaté Heleny filmem „muže bez ženy, chlapa bez dítěte a kamaráda bez parťáka“.

01052773_2.jpeg

Dokázal se Laďa Kerndl to této role vcítit, zažil také někdy ten pocit, že není spokojený se svým životem? ,,Ve své době jsem pár podobných okamžiků prožil a musím teda říct, že jsem se s tím popral. Někdy dost těžce, byly momenty, kdy jsem se musel rozplakat, ale byla to pro mě částečně terapie. Film je velmi nelehká záležitost. Smekám před všemi herci, kteří hrají profesionálně celý život, protože to je velmi nelehké zaměstnání.“

A jaké své další aktuální projekty Laďa Kerndl ve vysílání Dvojky prozradil? Tak kupříkladu chystá nosič, který bude prvotně obsahovat skladbu Route 66, a to proto, že se letos dožívá právě tohoto věku a také je tato písnička jeho srdci blízká. Na léto připravuje pořad, v jehož repertoáru budou převažovat staré české hity.

Pokud se chcete dozvědět, jaké další osobnosti se na něm budou podílet a spoustu dalších zajímavých informací, poslechněte si rozhovor v audiozáznamu.

autor: Eva Belzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.