Bylo zajímavé zažít Louekeho rytmický feel. Saxofonista Luboš Soukup popisuje vznik své nové desky

5. prosinec 2017

Co mají společného Pipi Dlouhá punčocha, Bílá hora a beninský kytarista Lionel Louke? I to se dozvíte ve speciálu věnovaném čerstvě vydaném albu Země, které s hostujícím kytaristou Lionelem Louekem natočilo mezinárodní kvarteto českého saxofonisty Luboše Soukupa. Poslechněte si sestřih z rozhovoru i ukázky z nového alba.

Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzová alba roku 2017. Zvítězil saxofonista Luboš Soukup

Lionel Loueke a Luboš Soukup

Za nejlepší jazzovou nahrávku uplynulého roku označila stanice Český rozhlas Jazz album Země saxofonisty Luboše Soukupa. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Rozhlas už pátým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek a databáze klubů.

Luboš Soukup, český saxofonista usazený již řadu let v Kodani, vstoupil v letošním roce do širšího povědomí díky spolupráci s beninskou hvězdou světového jazzu, kytaristou Lionelem Louekem, ale také díky titulu Objev roku, který mu udělila dánská hudební společnost Dansk Musiker Forbund. Spolupráci s Louekem nyní korunovalo vydání nové desky nazvané Země.

Rodák z Chrudimi, v Česku známý z formací Concept Art Orchestra, Inner Spaces nebo Points, studoval v zahraničí na hudební akademii Karola Szymanowského v Katovicích a magisterské studium absolvoval na kodaňské Rytmisk Musikkonservatorium.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka