Bývalý vojenský prostor Ralsko má být rájem pro turisty. Má tam vzniknout obří geopark

31. květen 2013

V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku možná vznikne ráj pro turisty a rekreanty. Za přírodou i rekreací by tam mohli lidé vyrazit do geoparku, který by se rozkládal na více než sedmnácti hektarech. Nabídnout by měl skoro nedotčenou krajinu a zajímavá místa.

K vyhlášení národního geopraku je třeba certifikát Ministerstva životního prostředí. Pokud ho oblast Ralsko získá, musí se vybudovat zázemí pro turisty a rekreanty. Plánuje se bydlení v bungalovech mezi jezírky nebo veřejné lázně. Rozšíří se také naučné stezky a stezky pro cyklisty.

Území budoucího geoparku Ralsko tvoří především lesy. Z některých míst je vidět do okolí. Jedním je i Kracmanova křižovatka. Odtud je vidět Bezděz, kopec Ralsko i se zříceninou hradu, i liberecký Ještěd.

Krajinou se proplétá nespočet pěšin a asfaltových cestiček. Jedna z nich vede k nádhernému skalnímu komplexu.

„Tato asfaltová cesta vede z Hradčan do obce Brenná a po cestě je vidět jeden z nejhezčích přírodních úkazů budoucího geoparku Ralsko, pískovcové skály, takzvané Hradčanské stěny. Mají charakter pískovcových stěn," upozorňuje iniciátor projektu geoparku v prostoru Ralska Stanislav Ludvík.

Na Židlově je pro změnu možné vidět i zubra. Většinou časně ráno. „Zubři jsou tady přemístěni ze sousedního Polska,“ potvrzuje Ludvík přítomnost přežvýkavce.

V oblasti Ralska je podle něj naprosto unikátně zalesněná krajina, která je turisticky přístupná. „Stojíme v krajině, která byla před šedesáti, osmdesáti lety obydlená. Lesy tady nebyly, byla tady pole a za osmdesát let je vidět ten přirozený vývoj krajiny bez lidského zásahu," popisuje

Zřícenina hradu Ralsko nedaleko Mimoně

Prostor, se kterým počítá možný geopark, nabídne podle Stanislava Ludvíka kromě Hradčanských stěn, kopce Ralska se zříceninou hradu a unikátní čedičovou suťovou strání i další zajímavosti.

„Jsou tu pozůstatky těžby železných rud, o čemž málokdo ví. Rozšíření geoparku se plánuje o rašeliniště u Doks, kde roste, jako na jediném místě na světě, česká orchidej prstnatec český,“ upozorňuje.

Přesto, že je už zpracovaná představa o geoparku Ralsko, podle Stanislava Ludvíka jsou zatím stále na samém začátku udělení certifikace.


Spustit audio