Carla Bley Trio zahraje v Jazz Docku

26. květen 2014

V pražském Jazz Docku vystoupí v rámci cyklu Jazz čtyř kontinentů americká skladatelka a pianistka Carla Bley. Dáma, která se na scéně pohybuje od počátku 60. let, se představí v komorní sestavě – v triu s baskytaristou Stevem Swallowem a se saxofonistou Andym Sheppardem. Koncert se koná v neděli 1. června.

Carla Bley se narodila v Kalifornii v roce 1936. Od útlého věku ji k hudbě vedl její otec, učitel piana a varhaník v kostele. Na formální hudební vzdělání však rezignovala a jako velmi mladá se odstěhovala do New Yorku. Tam ji na konci 50. let dál nasměroval její první manžel, pianista Paul Bley, díky němuž začala komponovat.

Již na počátku 60. let se talentovaná umělkyně stala důležitou osobností freejazzové a avantgardní scény. V roce 1960 zařadil pianista George Russell její skladbu Bent Eagle na své album Stratusphunk. Další její kompozice, Ictus, otevírá album Thesis, které natočil klarinetista Jimmy Giuffre s Paulem Bleyem a basistou Stevem Swallowem. Jako doprovod tohoto tria Carla Bley v roce 1964 poprvé zavítala do Prahy. Nyní se vrací přesně po padesáti letech se svou vlastní kapelou, jejímž členem je opět Swallow, její dlouholetý hudební partner a současný manžel.

Půlstoletí mezi oběma pražskými návštěvami prožila Carla Bley velmi intenzivně. Stála u zrodu Jazz Composer’s Orchestra, ve kterém působili přední freejazzoví tvůrci. Její vlastní autorský i interpretační rukopis se však vyvíjel od zcela svobodného přístupu k pevněji sevřeným tvarům. Vedle mnoha jazzových umělců (Gary Burton, Charlie Haden a další) úzce spolupracovala například s Nickem Masonem, bubeníkem skupiny Pink Floyd, jehož debutové sólové album Nick Mason’s Fictitious Sports (1981) kompletně zkomponovala. Pravidelně se podílela – mimo jiné jako aranžérka orchestrální hudby – na kompilačních albech filmového a hudebního producenta Hala Willnera. Sama koncertovala a nahrávala s vlastním bigbandem i s mnoha menšími uskupeními.

 

Pouze v duu se Stevem Swallowem natočila Carla Bley v roce 1988 album Duets. O pár let později se během koncertování v Evropě k dvojici později připojil britský saxofonista Andy Sheppard. Vzniklo trio, které debutovalo roce 1994 albem Songs With Legs a které funguje dodnes.

V roce 2013 obohatila Carla Bley svou bohatou a členitou diskografii dvěma novými zásadními položkami. Jako členka The Swallow Quintetu (se Stevem Swallowem, saxofonistou Chrisem Cheekem, kytaristou Stevem Cardenasem a bubeníkem Jorgem Rossym) nahrála album Into The Woodwork. Zde se představuje výhradně jako hráčka na varhany, což recenzent John Kellman na serveru All About Jazz glosuje slovy: „Nabízí se otázka, proč to tak nedělá častěji.“

Druhou novinkou, tentokrát s Carlou Bley za akustickým pianem, je CD Trios, opět v sestavě Bley—Sheppard—Swallow. Trio, které se v neděli představí v Praze, zde hraje přearanžované Carliny starší kompozice, jako jsou Utviklingssang, Vashkar nebo suita Les trois lagons. Zatímco v uplynulých čtyřiceti letech vydávala Carla Bley své nahrávky téměř výhradně na vlastní značce WATT, album Trios vzniklo pod producentským dohledem Manfreda Eichera a vyšlo u ECM.

03117357.jpeg

Carla Bley Trio – 1. 6. – Praha, Jazz Dock

Carla Bley – piano Andy Sheppard – saxofony Steve Swallow – baskytara

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.